"Bil je čas pričakovanja, nekakšen advent naroda," je plebiscit opisal Marjan Šarec. Foto: BoBo/Borut Živulovič

"Na zadnjo adventno nedeljo leta 1990 so se prebivalke in prebivalci Slovenije odpravili na volišča in leto zaključili z dejanjem brez primere v novejši zgodovini slovenskega naroda. Bil je čas pričakovanja, nekakšen advent naroda, ki pričakuje rojstvo," se je plebiscita v svojem nagovoru na osrednji slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti spomnil premier Marjan Šarec.

"Naši spomini na tisto obdobje so različni, nekateri se ga spominjate kot politični akterji, nekateri ste v procesu sodelovali kot volivci, nekateri pa še nismo imeli volilne pravice in smo vse skupaj spremljali od daleč, prek medijev," je zbrani politični vrh nagovoril Šarec in dodal, da je bil ob plebiscitu sam star komaj 12 let.

Posnetek celotne proslave si lahko ogledate TUKAJ.

Šarec je v govoru opozoril tudi na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje po njegovih besedah "ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas".

"Ob državnih praznikih vedno izobesim slovensko zastavo in imam v pisarni sliko Rudolfa Maistra. Pa vendar zato, ker znam veliko partizanskih pesmi, ker spoštujem drugače misleče, ker priznavam pravice istospolno usmerjenim in ker nisem nacionalist, za nekatere nisem domoljub, temveč izdajalec," je poudaril Šarec.

"Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko, le manj nas je slišati," je dejal in opozoril na nevarnost ekstremizma, pa če je levi ali desni. "V naši družbi radi s prstom kažemo na druge, ne da bi priznali svoje napake. Enotnost ne pomeni enako misliti o vsaki temi, to bi bilo prelahko. Pomeni pa enotnost v odnosu do domovine in državnosti."

Državna proslava pred dnevom samostojnosti in enotnosti

Židan: Z državo moramo ravnati odgovorno

"Pozivam vse nas, da se bolj potrudimo za uresničevanje skupnih ciljev," je na slavnostni seji dejal Židan. Foto: BoBo

Kot je na slavnostni seji državnega zbora dejal njegov predsednik Dejan Židan, država ni nekaj neotipljivega in ni zgolj zbir zakonov in pravnih zapisov, niti ne političnih odločitev: "Država je skupnost. Z njo in za njo moramo ravnati odgovorno in pošteno. Ta dolžnost izhaja iz naše odgovornosti zaščititi in krepiti plebiscitarne vrednote, vezivo naše države. In verjamem, da nas bodo te usmerjale v dejanjih za skupno dobro."

Židan je tudi poudaril potrebo po odgovornem in državotvornem delovanju nosilcev političnih in drugih družbenih položajev: "Najprej in predvsem smo dolžni krepiti medsebojno spoštovanje in strpnost. Spodbujati in zaupati. Si privoščiti uspehe in si pomagati v stiskah. Ti koraki so nujni, a ne dovolj za pozitivne spremembe in naše stremljenje k bolj demokratični in vključujoči skupnosti."

Slavnostna seja DZ-ja ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Sprejem za svojce žrtev v vojni za Slovenijo: "Državo smo dolžni spoštovati že zaradi njih"

Predsednik vlade Marjan Šarec je na Brdu pri Kranju sprejel svojce padlih v osamosvojitveni vojni in jim izrazil globoko hvaležnost, saj po njegovih besedah "brez njih, brez teh žrtev tudi Slovenija morda ne bi bila samostojna".

Dejal je, da je prav, da se ob tej priložnosti tudi spomnimo, da smo lahko ponosni na svojo državo in da država ni samo gospodarska rast, niso samo količniki pri plačah in različni projekti, ampak je tudi sama država velik projekt: "Če mi ne bomo ponosni na našo državo, potem tudi drugi ne bodo," je prepričan Šarec.

"Imamo svojo državo, ki jo včasih tudi kritiziramo. Nismo vedno z njo zadovoljni, ampak je naša," je dejal Šarec. "In če vsem ni všeč življenje v tej državi, smo jo dolžni spoštovati že zaradi njih. Kajti oni niso umrli zato, da bi mi danes rekli, da države ne potrebujemo, da nam je vse odveč, da so prazniki odveč in da nam ni treba biti ponosen na nič. Nasprotno. Vsakič ko greste na njihov grob, ko prižgete svečko, izrazite svoje spoštovanje." Sprejema so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in nekateri ministri.

Šarec sprejel svojce padlih v osamosvojitveni vojni
"V zadnjih letih se po Sloveniji spet začenja plaziti duh nesvobode," je dejal nadškof Zore. Foto: BoBo

Maša za domovino

Pred dnevom samostojnosti in enotnosti je v ljubljanski stolnici potekala tudi maša za domovino, ki jo je daroval nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je poudaril, da je svoboda dobrina, "ki si je ne pustimo vzeti". "To je vrednota, ki jo moramo živeti, da bodo vsi prebivalci naše domovine lahko svobodni."

Zore se je obregnil tudi ob financiranje zasebnih šol: "Več kot štiri leta že čakamo, da bo izpolnjena odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol. Tudi tukaj je ustava jasna in enako jasna je odločba ustavnega sodišča. Vedno znova pa doživljamo poskuse določenih političnih smeri, da bi ta odločba ne bila izpolnjena."

Maša za domovino. Foto: BoBo
Maša za domovino. Foto: BoBo

Maše so se udeležili tudi nekateri visoki predstavniki političnega in družbenega življenja: predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekateri ministri, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, člani diplomatskega zbora ter predstavniki sestrskih cerkva in drugih verskih skupnosti.

Glasovanje na plebiscitu leta 1990