Šarec je zavrnil tudi govorice o sporih v kabinetu predsednika vlade. Foto: BoBo

Tudi druge navedbe glede članov kabineta so po njegovem mnenju namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje. Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo," je zapisal premier.

Ob tem je pojasnil, da je zadnji dve leti po vstopu v državno politiko že navajen, da je deležen vztrajnih namigovanj in neresnic z raznih portalov, povezanih s stranko SDS. "Začelo se je z mojo preteklostjo, mojo posvojitvijo in mojim domnevnim tujim poreklom. Tokrat mi očitajo zunajzakonsko razmerje, kar pomeni, da so se spet spravili na osebno raven. Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik niti z njo nimam nobenega razmerja," je zatrdil Šarec. "Prepričan sem, da je v naši ljubi Sloveniji dovolj resnih problemov, ki jih rešujemo in jih moramo reševati. In to skupaj," je zapis sklenil premier.

Občina: Oseba ni bila zaposlena pri nas
Tudi na občini Kamnik so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da omenjena v zadnjih 20 letih ni bila zaposlena kot javna uslužbenka na občini.

"Na podlagi preveritve podatkov o izplačilih, ki jih je opravila naša finančno-računovodska služba za obdobje od 2011 do 2019, vezanih na opravljanje dela na katerikoli pravni podlagi, izhaja, da iz občinskega proračuna Občine Kamnik osebi ni bila izvedena nobena transakcija," so zapisali.

Na občini Kamnik ne razpolagajo s podatki o tem, katere konkretne osebe opravljajo oziroma so opravljale delo pri posameznih poslovnih subjektih, s katerimi ima oziroma je imela Občina Kamnik sklenjeno pogodbeno razmerje.

Sporna zaposlitev v Sovi

Knovs obravnaval morebitno zlorabo
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v torek med nenapovedanim nadzorom na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) zahtevala podatke o zaposlovanju v času vlade Marjana Šarca, je povedal predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Sovi so priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Pooblaščena komisija Knovsa, ki so jo sestavljali Tonin, Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je v torek opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji. Tonin je ob tem pojasnil, da so na Sovi preverili, koliko ljudi je bilo v času Šarčeve vlade zaposlenih v agenciji z javnim razpisom in koliko brez njega. Te podatke so tudi pridobili, Sovi pa priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času, je povedal Tonin.
Kot je pojasnil, se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin.

V Sovi so navedbe o morebitni zlorabi agencije že v celoti zavrnili. V torek pa je nekaj članov Knovsa obiskalo sedež Sove, kjer so preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi nekdanje uradnice kamniške občine. Dokončni izsledki nadzora še niso znani.

Knovs zaradi zaposlitve obiskal Sovo