Prešiček je dejal, da ga je dogodek pretresel. Foto: BoBo
Prešiček je dejal, da ga je dogodek pretresel. Foto: BoBo

V pismu so premierja pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu tamkajšnjega uslužbenca ministrstva za kulturo.

Kot je Dejan Prešiček povedal za TV Slovenija, se je že srečal s premierjem Marjanom Šarcem, podal bo tudi pisno izjavo. Pogovor je imel tudi s sindikatom Glosa. "Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, za katero vseeno menim, da je ni, da nisem nič takšnega storil," je dejal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog", da si povedo, "kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka".

Domnevno trpinčenje na delovnem mestu
Delavec naj bi se v brezizhodnem položaju znašel tudi zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, ta od pristojnih tudi želi, da ga obvestijo o ukrepih, ki jih je ministrstvo sprejelo za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki jih predvidevajo zakonske obveznosti ter uredba o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih v organih državne uprave.

Na ministrstvu morajo predsedniku vlade tudi oddati poročilo o morebitnih prijavah mobinga na delovnem mestu v zadnjih petih letih.

"Ni človek dialoga, ne posluša drugega mnenja"

Zaradi "dolžnosti do pokojnega" se je izpostavil in za TV Slovenija spregovoril Marko Jenšterle iz službe za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo. "Posredno sem vedel, kaj se mu dogaja, ponujal sem mu pomoč, ki jo je zavračal, češ da ni potrebna. Na lastne oči sem videl, da je zjutraj moral inštrumente v avto nositi. … Lahko trdim, da nikoli ni bilo tako hudih pritiskov, ni človek dialoga, ne posluša drugega mnenja, informacije iz njegove prejšnje službe so podobne," je dejal.

Prešiček: "Imam mirno vest"

"Kar se inštrumentov tiče, naloga gospoda je bila kurirska služba, ko je bil na poti v Ljubljani, sem ga parkrat prosil, da je odpeljal inštrumente, ker še vedno poučujem na Konservatoriju. Ni moja osebnost, da bi metal ključe, zmerjal, šikaniral oz. kar koli, resnično ne vidim nobenega razloga in imam mirno vest," je za TV Slovenija pojasnil minister Prešiček.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan)

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur/dan)

• www.tosemjaz.net – pomoč za mlade

• www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Pismo sindikalistov premierju Šarcu

Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so v ponedeljek na premierja Šarca naslovili pismo, v katerem so poudarili, da so "skrajno nestrpni do slehernega posega v varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje" ter da "do konca prezirajo trpinčenje/šikaniranje/mobing na delovnem mestu". Dodali so, da so pretreseni ob "samomoru na ministrstvu za (ne)kulturo".

Premierja so pozvali, da je treba do potankosti raziskati tragičen primer, in "v kolikor gre za neprimerno in zavržno delovanje ustrezno reagirati, tudi v smeri razrešitve ministra Dejana Prešička".

"Dogajalo se je, kar se ne bi smelo"

Kot je za STA dejal predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar, je bil šokiran ob prebiranju vesti o samomoru uslužbenca ministrstva za kulturo. Prejeli so tudi prošnjo za ukrepanje, da sindikat v tem primeru ne sme biti tiho. Šuštar je dejal, da je zatem komuniciral z nekaterimi ljudmi, zunaj in znotraj ministrstva za kulturo, ki so mu "dali vedeti, da se je dogajalo, kar se ne bi smelo". Dodal je, da ne ve, kaj se je v resnici dogajalo, ker ga ni bilo zraven, so pa zadevo pri Glosi vzeli resno, ker imajo že iz preteklosti številne izkušnje iz javnih zavodov, v katerih se dogaja mobing.

Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk pa je pojasnil, da so ga nekateri člani sindikata z ministrstva za kulturo klicali, da je "stanje mobinga pri njih skrb vzbujajoče" in da je treba na neki način obravnavati krivdo za smrt njihovega sodelavca. "Težko je soditi. A če je stvar taka, da ima za posledico smrt, pri čemer se nekoga obtožuje, da je to smrt na neki način zakrivil, je to stvar za kriminalistično policijo. Gre za zelo zahtevno zadevo in jo je treba prepustiti visoko usposobljenim strokovnjakom," je poudaril Verk.

Policisti na ministrstvu preverjajo sum kaznivega dejanja

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so na podlagi medijskih objav o šikaniranju uslužbenca ministrstva za kulturo začeli preverjati zaradi razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Če bodo razlogi za sum dejanja potrjeni, bodo začeli predkazenski postopek ter o zadevi obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kaj se dogaja na ministrstvu za kulturo?