Združenje VSO je razburila izjava radijskega voditelja Saša Hribarja, da osamosvojitvene vojne za Slovenijo ni bilo, saj da je to bila agresija JLA na Slovenijo. Foto: BoBo
Združenje VSO je razburila izjava radijskega voditelja Saša Hribarja, da osamosvojitvene vojne za Slovenijo ni bilo, saj da je to bila agresija JLA na Slovenijo. Foto: BoBo

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so zgroženi nad izjavo programskega svetnika RTV Slovenija in radijca Saša Hribarja, ki je v oddaji Radio Ga Ga dejal, da slovenske osamosvojitvene vojne ni bilo, da je šlo za agresijo. Hribar je v oddaji ob izjavi poudaril, da govori v svojem imenu.

Hribarjeva izjava v Radiu Ga Ga, 21. aprila 2023

"Govorim kot Sašo Hribar, ne kot radio Ga Ga. Na živce mi gre muzej slovenske osamosvojitve in njegovi prdci. Tisti, ki so razvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in imeti svoje spomenike. Trditev; osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. Bila je agresija na Slovenijo, ampak zgodovinske danosti so bile take, da je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre 100 kilometrov nižje. Kar je bilo v Sloveniji, je bila telepatska državljanska vojna. Takrat se je slišalo, da so na eni strani domoljubi in na drugi strani domojebi. Ampak ti hujskači iz Cankarjevega doma še niso imeli takrat dovolj moči, da bi okužili vse nas, ki smo bili pod orožjem, da bi se začela krvava bratomorna državljanska vojna. Ni bilo osamosvojitvene vojne, nikoli! Prdci iz Cankarjevega doma si postavljajo spomenik sovraštva in govorijo, da gre za spomenik osamosvojitve."

"Tudi če bi bilo izrečeno v kontekstu satire, bi po našem mnenju šlo za nesprejemljivo retoriko, glede na dejstvo, da je bilo posebej poudarjeno, da gre za mnenje Saša Hribarja in je bila postavljena ločnica do ostalega dela oddaje, je zadeva nezaslišana. Gre namreč za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je še samo po sebi razlog za ukrepanje. Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne oziroma slovenske osamosvojitve kot vrednostnem središču Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja," so v sporočilu za javnost zapisali v VSO-ju.

Osamosvojitvena vloga in napori tistih, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev, so po besedah VSO-ja zgodovinska danost. "Hribar jih v svojem komentarju degradira na vulgarizem brez primerjave. Dodatno jim pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno. Samo Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne pa je doslej še neslišan primer v slovenskem javnem prostoru. Gre za posmeh tistim, ki so za domovino dali svoja življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakor koli prizadeti. Gre za sramotenje tistih, ki so s čistimi nameni šli branit domovino. Ne nazadnje gre tudi za zanikanje zgodovine," so še očitali Hribarju v VSO-ju.

Obtožba o dezerterstvu

Za Nova24 se je oglasil predsednik takratne osamosvojitvene vlade in zdajšnji predsednik združenja VSO Lojze Peterle. Po pisanju medija je med drugim zatrdil, da je Hribar v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote teritorialne obrambe, da so ga čez nekaj časa našli doma in ga pripeljali nazaj. Peterle je za MMC potrdil, da za navedbami stoji in da trenutno zgolj preverja, v točno kateri enoti je takrat Hribar bil.

Janez Lesjak: "Sašo Hribar iz enote teritorialne obrambe ni dezertiral, to je huda žalitev."

Sašo Hribar je za MMC obtožbo odločno zavrnil, prav tako je zadevo zanikal Janez Lesjak, ki je bil tedaj kot poveljnik teritorialne obrambe ljubljanske pokrajine nadrejeni Hribarju, članu čete TO Ivančna Gorica. "Več kot 30 let po osamosvojitvi je postavljati trditve brez realne ocene, kaj je kdo bil, kje je bil in kaj je počel, od Peterleta skrajno neodgovorno. Izpade kot navadno obrekovanje z namenom žaljenja in osebne diskreditacije. Sašo Hribar iz enote teritorialne obrambe ni dezertiral, to je huda žalitev," je sporočil.

Na kratko je opisal takratni položaj. "Na območju, ki ga je bojno pokrivala Hribarjeva enota, je bila ves čas velika grožnja spopada z lahko samohodno protiletalsko enoto, ki je obtičala pred barikado na Medvedjeku. Obstajala je nevarnost neposrednega spopada in letalskega napada. Enota teritorialne obrambe, v kateri je bil Hribar, je imela nalogo zapiranja avtoceste proti Ljubljani. Naloga je bila težka, največje težave pa so bile v predhodni preformaciji enot TO-ja. Tik pred osamosvajanjem so bili namreč zamenjani poveljniki in vojaki, formacija enote in oborožitev, saj so bile enote v tistem trenutku po mobilizaciji in pred prvim grozečim resnim spopadom dejansko bojno nepripravljene, je izjavil. Vsekakor je prej kot o kakršnih koli 'dezerterstvih' treba govoriti o sabotaži usposobljene in pripravljene bojne strukture TO-ja tik pred pričakovanim grozečim spopadom z JLA," je zatrdil sogovornik.

Komentiral je tudi Hribarjeve izjave v oddaji Radio Ga Ga. "Dejstvo je, da je on bil med tistimi, ki so bili v prvi liniji spopada z enotami JLA, in ima moralno pravico, da o tem sodi. Napade pa doživlja od struktur, predvsem VSO-ja, ki po veliki večini sploh niso sodelovale v obrambno-osamosvojitvenih dogajanjih."

"Borba za zasluge in privilegije je razburkala strasti in morda bo ta Hribarjeva provokativna izjava njegovega dojemanja takratnih dogajanj pripeljala do resne razprave o osamosvojitvenih procesih. Hribar ne trdi, da osamosvojitve ni bilo, to, da ni bilo vojne, pa trdimo še številni. Kdor misli drugače, naj pokaže uradni dokument, da je Slovenija kdaj vstopila v vojno. Vsekakor pa je bilo za Slovence zelo dramatično in usodno," je sklenil Lesjak.

Hribar: Z vsem srcem sem se boril za Slovenijo

"Z vsem srcem, z vso častjo sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije, kar sem nakazal že v letih prej, pa so me žal takrat sedanji osamosvojitelji preganjali in postavili pred sodišče kot nekoga, ki blati komunistično ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije," se je na očitke VSO-ja odzval Hribar in dodal, da je imel priložnost, da se v vojski izkaže kot domoljub, ki želi živeti v samostojni Sloveniji, pa so ga vseeno označili za "komunajzerja in totalitarista". "In to isti ljudje, ki še danes nosijo partijsko izkaznico, sam pa sem bil krščen, birman in obhajan," se je na očitke VSO-ja za MMC odzval Hribar.

Hribar je zanikal navedbe VSO-ja, da je njegova izjava v posmeh tistim, ki so padli v spopadih, in ob tem spomnil, da je bil tudi sam v prvi liniji. Vsem, ki so dali življenje, da se je Slovenija odcepila od Jugoslavije, je izrekel poklon, svojcem pa iskreno sožalje.

"Šlo je za agresijo Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na Slovenijo, vsem intelektualcem in razumnim ljudem je bilo jasno, da se armada hoče iz Slovenije umakniti čim prej. Po osamosvojitvi nekaj časa sploh nismo govorili o vojni, ker je bilo rečeno, da je šlo za agresijo JLA," je pojasnil.

Po njegovih besedah je pričakoval čast, ugled, poštenje, empatijo, altruizem in integriteto v samostojni Sloveniji, dobili pa smo sovraštvo in razdor. "Normalne ljudi, ki so se z vsem srcem borili za odcepitev od Jugoslavije, so že prvi dan po končanju agresije spremenili v zombije, komunajzarje, totalitariste, pripadnike enoumja," je sklenil.

Sašo Hribar. Foto: Jure K. Čokl
Sašo Hribar. Foto: Jure K. Čokl

VSO: To je škandal. Hribar: Ne bom se opravičil.

"Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča. Problem pa je, ker je za to zlorabil programski čas javnega radia," so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da v VSO-ju zahtevajo javno opravičilo na istem mediju, proti avtorju in urednikom pa ustrezne ukrepe, saj da gre za do zdaj največji škandal na RTV Slovenija. "Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju," so še dodali.

Na vprašanje, ali se bo javno opravičil za izrečeno, kot zahtevajo v VSO-ju, je Hribar za MMC odgovoril: "Zakaj? Naj se opravičim, da sem se komunajzar, član enoumja boril proti lastnemu režimu? Komu naj se opravičim?"

13 let brez dviga RTV prispevka