Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Socialnim demokratom bo sicer glede na izkupiček koalicijskih pogajanj v novi vladi pripadlo vodenje štirih resorjev. Vodenje ministrstva za zunanje in evropske zadeve bo prevzela predsednica SD-ja Tanja Fajon, kandidat SD-ja za ministra za gospodarstvo, turizem in šport je dolgoletni vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, kandidatka za pravosodno ministrico podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, na mesto ministra za kohezijo in regionalni razvoj pa predlagajo Aleksandra Jevška.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon na konferenci stranke ni pričakovala presenečenj. Odločitve o vstopu v vlado, koalicijski pogodbi in ministrskih kandidatih so šle skozi vrsto organov stranke, tudi zbore članstva po vsej Sloveniji, je v izjavi na sedežu stranke povedala Fajon.

Dela se želijo lotiti čim prej, je Tanja Fajon dejala ob simbolni primopredaji poslov evropskega poslanca Matjažu Nemcu. "Z veseljem in ponosom po skoraj 13 letih dela v Evropskem parlamentu predajam štafeto Matjažu Nemcu, ki bo lahko suvereno nadaljeval delo, ki sem ga začrtala," je dejala. Nemec pa je zagotovil, da se bo trudil odgovorno uresničiti visoka pričakovanja in cilje, ki so po njegovih besedah postavljeni zelo visoko.

Nadaljevanje oblikovanja nove vlade

Poteka tudi drugi del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Poslanci morajo namreč do tega petka ustanoviti poslanske skupine in izvoliti vodje poslanskih skupin, s katerimi bo nato predsednik Pahor lahko opravil formalna posvetovanja o novem mandatarju. Večina vodij poslanskih skupin je že znana, izvršilni odbor SDS-a pa bo o kandidatu za vodjo poslanske skupine odločal danes. Prav tako naj bi odločili o svojem kandidatu za podpredsednika DZ-ja.

Pričakuje se, da bo po posvetu z vodji poslanskih skupin večinska podpora izkazana Golobu. Pahor je že napovedal, da bi ime mandatarskega kandidata v DZ lahko poslal 23. maja, poslanci pa bi tako lahko o kandidatu za mandatarja glasovali že prihodnjo sredo.