Koalicijski partnerji poudarjajo, da policisti na meji dobro opravljajo svoje delo. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji poudarjajo, da policisti na meji dobro opravljajo svoje delo. Foto: BoBo

Azilna zakonodaja se zlorablja, množično pa se krši tudi zakon o nadzoru državne meje, je danes ponovil predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač iz SDS-a, ki je dal pobudo za obravnavo omenjene točke. Spomnil je, da je poslanska skupina SDS v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o mednarodni zaščiti. Z njim med drugim predlagajo, da v Sloveniji za mednarodno zaščito ne bi mogli zaprositi tisti, ki bi v državo vstopili prek druge varne države.

Slovenija bi morala po besedah Branka Grimsa iz SDS-a dati "jasen signal, da ne zmore več in da naj ljudje ne prihajajo". Tako bi morala najprej zaostriti azilno zakonodajo, naslednji ukrep pa bi bila tehnična sredstva, je dejal. Še vedno se po njegovih besedah tudi tolerirajo nevladne organizacije, ki dajejo navodila migrantom, kako ravnati na meji. Menil je, da se za "lažno humanitarnostjo skriva velik biznis, proti čemur je treba ukrepati". Prav tako je treba ukrepati proti nevladnim organizacijam, ki sodelujejo pri tem, je dodal.

Do vlade je bil kritičen tudi Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Varovanje schengenske meje je po njegovi oceni slabo, ker vlada ni dovolj okrepila policije. Migranti po njegovih besedah zlorabljajo azilne postopke, policija je podhranjena, vojaki pa nimajo pooblastil, da bi ji bili lahko v učinkovito pomoč.

Koalicija: Policisti delajo dobro
Koalicijski poslanci so po drugi strani vztrajali, da policija obvladuje razmere na meji. "Policiste, ki svoje delo opravljajo požrtvovalno, je treba pohvaliti, in sistem deluje," je dejal Robert Pavšič iz LMŠ-ja. Predsedniku Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjanu Mlekušu, ki je konec maja, ko so nujno sejo začeli, stanje v policiji predstavil kot skrb vzbujajoče, pa je dejal: "Izkoristili so vas za politične namene". "Sindikalni boj za boljše delovne razmere policistov je sicer upravičen, toda odbor za notranjo politiko ni prostor za socialni dialog, ampak za politično debato," je poudaril.

Podobno sta opozorila Jani Möderndorfer iz SMC-ja in Marko Bandelli iz SAB-ja. "Treba je ločiti, kaj je sindikalni boj in kaj je schengenska meja," je pozval Möderndorfer. Predrag Baković iz SD-ja pa je menil, da morata sindikat in ministrstvo za notranje zadeve razrešiti medsebojne probleme. "Vse drugo pa je korektno in se dela dobro," je ocenil. Predsednik odbora Černač bo datum nadaljevanja nujne seje še sporočil.