Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica za pravosodje se v zadnjem času srečuje z očitki zaradi nakupa sodne stavbe, ki naj bi jo ministrstvo preplačalo. Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov.

Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Nakup preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad. Na Švarc Pipan letijo tudi očitki o spornosti razpisa iz projekta digitalizacije notarskih storitev za razvoj informacijskega sistema Notar na daljavo.

V SDS-u menijo, da na pravosodnem ministrstvu ne mine 14 dni brez novih "rabot", v omenjenem primeru pa da gre še za en ponesrečen "happy end", ki gre na račun slovenskih davkoplačevalcev, je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS-a Dejan Kaloh.

Po njegovih besedah pri omenjenem nakupu ministrstvo ni nastopalo kot dober gospodar in se je požvižgalo na zakon o stvarnem premoženju države. Med drugim preseneča tudi to, da ministrstvo ni pripravilo oziroma zahtevalo svoje cenitve, menijo v SDS-u.

Sorodna novica Ministrstvo za pravosodje s prodajalcem sklenilo aneks k pogodbi za stavbo na Litijski ulici

Ministrstvo je sicer zdaj že sklenilo aneks k prodajni pogodbi za stavbo na Litijski cesti, po katerem bo ministrstvo zaradi razlike med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe in površino iz podatkov geodetske uprave pred prevzemom nepremičnine pridobilo novo izmero. Ministrica Švarc Pipan pa je sicer že v četrtek dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe.

Gre za diskrepanco, je danes dejal Kaloh in dodal, da se je ministrica znašla v "argumentacijski stiski". Posel je namreč bil izpeljan po načelu videno-kupljeno, kar pomeni, da so se vsaj ministričini sodelavci seznanili s stavbo in podatke o stanju prenesli ministrici. "Če pustimo ob strani, da ministrica za operativen posel ni skrbela sama, je pa bila, milo rečeno, vsaj naivna," je prepričan Kaloh.

Med očitki ministrici je izpostavil še razpis iz projekta digitalizacije. Državna revizijska komisija je namreč po poročanju Dela razveljavila odločitev ministrstva o oddaji javnega naročila v projektu digitalizacije notarskih storitev skupini ponudnikov, saj je ugotovila, da ministrstvo ni ustrezno vrednotilo njihovih referenc. Izbrana ponudba je bila sicer vredna 1,2 milijona evrov.

"Če bi ta vlada in njeni ministri imeli vsaj minimum politične higiene, bi pri takšnih ugotovljenih nepravilnostih, ki milo rečeno smrdijo po dogovorjenih tovariških poslih, morali sami odstopiti s svojih funkcij," je kritičen Kaloh.

Napovedana interpelacija Švarc Pipan

Ali bo v interpelaciji sodeloval tudi NSI?

Takšno mnenje delijo tudi v opozicijskem NSi-ju. "Pred nekaj meseci so ljudje odstopali za številne manjše prekrške ali obtožbe, tako da bom tukaj prepustil, da vsaka stranka postavlja svoje politične standarde, v katerih primerih se odstopa in v katerih ne," je komentiral predsednik NSi-ja Matej Tonin. Od ministrice pričakujejo jasna pojasnila, in ne prelaganje odgovornosti na druge, je poudaril. Glede prispevanja podpisov pod interpelacijo se medtem ni jasno opredelil in je dejal le, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko gre za glasovanje o njihovi usodi.

Po vloženi interpelaciji bo sicer imela ministrica skladno s poslovnikom DZ-ja najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan.

Svoboda in Levica čakata na pojasnila ministrice

V Gibanju Svoboda pričakujejo, da bo ministrica za pravosodje Švarc Pipan pojasnila vse očitke, ki se v teh dneh pojavljajo v javnosti, so zapisali v odzivu na napoved SDS-a o vložitvi interpelacije ministrice. Do same interpelacije pa se bodo opredelili, ko bo ta vložena in ko bo ministrica nanjo odgovorila, so sporočili. Ob tem so v odzivu zapisali tudi, da prav tako pričakujejo, da bo ministrica "izpolnila svojo obljubo oziroma napoved o razveljavitvi pogodbe, če se izkaže, da je šlo v primeru nakupa sodne stavbe za prevaro".

V Levici se bodo do interpelacije opredelili, ko bodo seznanjeni s pojasnili ministrice. Pričakujejo, da bo Švarc Pipan "detajlno predstavila in razložila potek postopkov ter odgovorila na očitane nepravilnosti" pri nakupu sodne stavbe, so sporočili.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v odzivu zapisal še, da se je okoli nakupa nove sodne stavbe nedvomno nabralo veliko očitkov in dvomov, ki upravičeno vzbujajo skrb javnosti.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan napovedi interpelacije o njenem delu še ni komentirala, saj je z njo seznanjena le prek medijev, so za STA sporočili z ministrstva za pravosodje.

Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS, ki šteje 27 poslancev, tako sama nima zadostnega števila glasov.

Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat o spornem nakupu stavbe in sodniških plačah