Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Iz SDS-a so sporočili, da bodo še ta teden v državni zbor vložili predlog interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Z interpelacijo želijo pospešiti tudi razpravo o sposobnosti vlade za reševanje ključnih problematik.

"Zaradi vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub ministra za zdravje in predsednika vlade o njihovem reševanju bo poslanska skupina SDS-a še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana," so v sporočilu za medije zapisali v stranki.

Kot so še dodali, želijo z interpelacijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub in razpravo o sposobnosti vlade Roberta Goloba za reševanje najbolj perečih problematik v državi.

Po njenih besedah vlada in minister delata ravno obratno, kot govorijo. "Javno zdravstvo se slabi, zdravniki odhajajo, imamo probleme z medicinskimi sestrami. Hkrati pa se izgovarjajo na tuje države, da je v vseh državah enako. Gre za to, da naj še enkrat razmisli o tem, ali je ta minister še primeren za nadaljnje vodenje najbolj problematičnega dela v državi," je dejala Godec.

Golob se bo odzval, ko bo prebral interpelacijo

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v odzivu na napoved interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana poudarila, da ima minister za zdaj njihovo polno podporo. Imel jo bo, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal dogovorjen program, pravi. Premier Robert Golob pa je dejal le, da bo z odzivom počakal, da interpelacijo prebere.

Golob izjave za medije ob robu današnje seje DZ, na kateri je odgovarjal tudi na poslansko vprašanje s področja zdravstva, ni podal. Na vprašanje, kako komentira napoved SDS, da bodo vložili interpelacijo zoper Bešiča Loredana, je med odhajanjem iz dvorane dejal le, da bo počakal, da interpelacijo prebere.

Da interpelacijo težko komentirajo, saj niso videli vseh očitkov, ki jih bodo v SDS navedli, je v izjavi za medije dejala tudi Kozlovičeva. Po njenih besedah je bila sicer interpelacija pričakovana, saj je opozicija "majster v vlaganju interpelacij".

Ob tem je poudarila, da je zdravstvo prioriteta poslanske skupine Svoboda, njihove stranke, koalicije in tudi vlade. "Mi bomo vse napore usmerili v to, da pripravimo čim več sistemskih zakonodajnih predlogov, da bo zdravstvena reforma zagledala luč, tako kot smo si jo zastavili tudi v koalicijski pogodbi," je pojasnila in poudarila, da ima minister za zdravje za zdaj njihovo polno podporo in jo bo tudi imel, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal program, kot so si ga zastavili v koaliciji. Ko bo interpelacija vložena, se bodo po njenih besedah v poslanski skupini o njej pogovorili, se pogovorili tudi z ministrom, ga vprašali o morebitnem očitku, če o njem ne bodo imeli informacij "in potem videli, kako dalje".

Njihov cilj je jasen, in sicer krepitev in ohranjanje javnega zdravstva, je poudarila poslanka. Med izzivi v zdravstvu se je dotaknila tudi vprašanja čakalnih vrst in odhajanja kadrov iz javnega zdravstva k zasebnikom. Zato je po njenih besedah "še toliko bolj potrebno in pomembno, da čim prej pridemo do sistemskih rešitev, ki bodo obravnavale tudi odhajanje zdravstvenega kadra, čakalne vrste, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov". Kot ugotavlja, v zdravstvu "ni predala, ki ga odpreš, da ne bi bil razmetan, in to je treba pospraviti".

Na vprašanje, ali je minister storil dovolj, je odgovorila, da sama vedno verjame, da se da še kaj boljše narediti, verjame pa, da se je Bešič Loredan trudil.

Med drugim je navedla, da bi si sicer želeli, da bi vse potekalo bistveno hitreje, kot poteka, toda v zdravstvu je veliko različnih pogledov in interesov, saj si vsaka skupina zdravstveno reformo predstavlja drugače. Usklajevati vse te različne poglede po toliko letih, ko se niso pravočasno ali dovolj odločno obravbnavali, je resničen izziv, je dejala. Toda po njenih besedah so ne glede na to pripravljeni na te izzive in so pripravljeni trdo delati. "To smo obljubili našim državljankam in državljanom, tako da mi tukaj ne bomo obupali," je dejala.

Dimic: SDS dela uslugo ministru

V poslanski skupini NSi menijo, da SDS z napovedano interpelacijo ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu dela uslugo, "ker ga bo koalicija zagotovo zaščitila", je v izjavi za medije dejala poslanka Iva Dimic in dodala, da v NSi-ju sicer ocenjujejo, da minister Bešič Loredan po enem letu "nima kaj dosti pokazati, tako da je vredno razmisleka, ali naj se s tega mesta poslovi in reševanju zdravstva prepusti nekomu, ki bo znal zadeve postaviti na pravo mesto".

Napoved interpelacije zdravstvenega ministra

SD še podpira ministra

Vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik je v odzivu na napoved o vložitvi interpelacije zoper ministra za zdravje dejal, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije v SD-ju ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra.

"Interpelacija je seveda najmočnejše orodje opozicije, ki jo prav omenjena stranka, ki je večino časa v zgodovini Slovenije preživela v opoziciji, zelo s pridom izkorišča. Seveda je vsaka interpelacija možnost, da opozicija pove, s čim ni zadovoljna, je pa na drugi strani tudi priložnost tako za ministra kot koalicijo, da povemo, v kakšni fazi je v tem primeru zdravstvena reforma," je dejal Prednik.

Ob obravnavi tokratne interpelacije bodo po njegovih besedah v SD-ju še enkrat ponovili svoja pričakovanja do te reforme, do ministrstva in ministra. Do interpelacije pa se bodo opredelili, ko bodo videli njeno besedilo, je napovedal.

Ob tem je navedel, da so v koaliciji oz. vladi šele eno leto, čeprav se včasih pri določenih reformah oziroma zakonodajnih predlogih pogovarjajo, kot da so za njimi že tri četrtine mandata oziroma celoten mandat. Spomnil je tudi, da so v SD-ju ob koncu preteklega leta zahtevali vrh koalicije na temo zdravstva ravno zato, ker so opazili, da sistem in podsistemi v zdravstvu hirajo.

Na njem je bila po njegovih besedah predstavljena dobra analiza, pri čemer so se zavezali k neki časovnici, za katero so v SD-ju že takrat opozarjali, da je morda preoptimistična, kar se zdaj izkazuje za resnično. "Vendar to ne pomeni, da bi zaradi neke časovnice morali ministru odpovedati podporo," je poudaril in dodal, da so določeni zakonski predlogi že na mizi in da pri reševanju zdravstvenega sistema ne gre hiteti, saj gre za zelo kompleksen sistem, ki ima težave. Prednik verjame, da bodo do konca mandata – čeprav ne bodo pripravili vseh zakonov po časovnici – naredili bistvene premike k temu, da bo zdravstveni sistem boljši.

Glede očitkov v povezavi z interventnim zakonom o skrajšanju čakalnih dob je dejal, da so lahko različne interpretacije, ali gre pri tem, da se čakalne dobe v zdravstvu niso podaljšale, za pozitiven učinek zakona ali ne. "Pozitivna stran je pa to, da sta tudi minister sam in ministrstvo spoznala, da morda ta interventni zakon ne daje takšnih učinkov, kot je sam pričakoval, in je zato šel v spremembo zakona," je navedel.

Levica ne bo podprla interpelacije

Levica interpelacije ne bo podprla, saj ne bodo privolili, da "politično dinamiko diktira stranka, ki želi zrušiti to vlado in ki zagovarja privatizacijo in protisocialne ukrepe". Menijo pa, da je nastopil čas, da se koalicija resno pogovori o ministru in poteku zdravstvene reforme.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, interventnemu zakonu namreč ni uspelo skrajšati čakalnih vrst, "ampak je zgolj prenesel še več denarja koncesionarjem, kar smo tudi napovedali", zato ga zdaj popravljajo. Ob tem še vedno "čakamo na uvedbo solidarne zamenjave za položnice za dopolnilno zavarovanje, prepoved dvoživk in omejitev koncesij", so dodali.

V Levici bodo delo ministra za zdravje vrednotili po tem, ali njegovi ukrepi prispevajo k reševanju javnega zdravstva ali ne. Zagotovo pa potrebujemo ministrstvo za zdravje, ki bo tudi v praksi izvajalo program koalicije za izgradnjo javnega zdravstva, ne pa programa za njegovo privatizacijo, so dodali.

Minister se s pozivi k odstopu ne srečuje prvič

Za vložitev interpelacije po poslovniku DZ-ja zadostuje deset poslanskih podpisov, SDS ima v tem sklicu parlamenta 27 poslancev.

V največji opozicijski stranki so v zadnjih razpravah o zakonodajnih predlogih ministrstva za zdravje ministru očitali, da javno zdravstvo ne odgovarja na potrebe ljudi, prav tako menijo, da so nekateri predlogi zakonov pripravljeni brez širše razprave.

Minister za zdravje se s pozivi k odstopu ne srečuje prvič. 15. junija ga je v oddaji Tarča k odstopu pozval Erik Brecelj, vodja strateškega sveta za zdravstvo, ki je bil ustanovljen na pobudo premierja Goloba.