Jelka Godec je prepričana, da so poslanci tisti, ki morajo opozarjati na težave državljanov. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Jelka Godec je prepričana, da so poslanci tisti, ki morajo opozarjati na težave državljanov. Foto: DZ/Barbara Žejavac

"Imunski sistem vlade, ki jo vodi vrhunski menedžer Robert Golob, je trajno poškodovan. Tudi ljudje po zadnjih anketah menijo, da je ta vlada najmanj uspešna od vseh vlad. Podpora vladi je najnižja med vsemi vladami do zdaj," je pojasnila vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec, ki je prvopodpisana pod predlog za razpis posvetovalnih referendumov, enega o zaupanju v vlado, drugega o gradnji novih azilnih domov.

Referendumsko vprašanje o podpori vladi bi se po njenih besedah glasilo: Ali ste za to, da vlada RS, ki jo vodi Robert Golob, zaključi s svojim mandatom in se razpišejo predčasne volitve poslank in poslancev v DZ.

Novinarska konferenca poslanske skupine SDS-a. Foto: Zajem zaslona
Novinarska konferenca poslanske skupine SDS-a. Foto: Zajem zaslona

Naštela je nekaj področij, na katerih so po mnenju njihove stranke najbolj pereče težave. Vlada je po njenih besedah poslabšala položaj gospodarstva in po anketah gospodarstvenikov je kar 62 odstotkov podjetij preselilo svoja podjetja v tujino ali o tem razmišlja. "Hkrati se gospodarstvo po Evropi ohlaja, v Sloveniji pa ni posluha, da bi pomagali gospodarstvu za ohranjanje delovnih mest in produktivnosti," je dodala.

Nato je spomnila, da vlada ni izpolnila obljub, ki so jih dali Fidesu, "danes pa preusmerja pozornost z lastne krivde na krivdo zdravnikov in tudi bolnikov", hkrati jo tudi kmetje že dalj časa opozarjajo, "da se krčijo kmetijska zemljišča, da se so obremenjeni z različnimi davki in administrativnimi zadevami", ob tem pa po njenih besedah predsednik vlade Golob sam priznava, da ima težave s korupcijo v sami vladi. Med očitke je poslanka dodala še "čistke v policiji in tudi v drugih službah ter tudi na RTV-ju" in to, da pol leta po poplavah ljudje, ki so imeli zelo poškodovane stavbe, še vedno ne vedo, kdaj bodo dobili nove hiše.

"Obljube, ki jih daje vlada, postavljajo Slovenijo v položaj, ko ni več konkurenčna na svetovnem trgu, sprejemajo se zakoni, ki škodijo slovenski državi in narodu. Če bo ta vlada delovala še naprej, bo podpora padla na 0 %, a takrat bo že prepozno," je dodala. Posvetovalni referendum pa lahko po njenem mnenju da odgovor tudi na to, ali ljudje želijo predčasne volitve.

"V Sloveniji se zaradi ilegalnih migrantov spopadamo s porastom kaznivih dejanj"

Drugi referendum bi v SDS-u razpisali glede gradnje novih azilnih domov. Kot je na novinarski konferenci povedal Andrej Kosi, "smo v zadnjih nekaj letih priča številnim migracijam v različnih evropskih državah". Opozoril je, da smo v Sloveniji priča številnim nezakonitim prehodom meje. "Podatki kažejo, da je Slovenijo prečkalo 7800 nelegalnih migrantov, po podatkih za zadnja dva meseca pa 6415. Lani jih je bilo 5234, izraženih je bilo več kot 6000 prošenj za pridobitev statusa migranta."

Trdil je, da prebežniki zvišujejo varnostna tveganja in da države EU-ja, kjer poročajo o velikem številu prebežnikov, poročajo o porastu kaznivih dejanj: "Tudi v Sloveniji se spopadamo s porastom kaznivih dejanj, predvsem na relacijah Ljubljana Vič in Ljubljana center, kjer sta tudi postavljena azilna domova. Po podatkih policije se je za 170 odstotkov povečalo število posilstev s strani ilegalnih migrantov."

Po podatkih policije ne drži izjava o 170 odstotnem povečanju posilstev

Za MMC so iz generalne policijske uprave pojasnili, da Kosijeva izjava o povečanem številu posilstev, ki naj bi jih zagrešili nezakoniti prebežniki, ne drži. Pojasnili so, da policija podatkov o storilcih ne vodi po kriteriju "ilegalni migranti" temveč po državljanstvu. "Pa vendar, ne drži podatek, da bi bilo posilstev za 170 odstotkov več." V letu 2023 je bilo 73 osumljenih oseb zaradi kršenja spolne nedotakljivosti, od tega 46 s slovenskim državljanstvom, 6 z državljanstom držav EU-ja, ter 22 z državljanstvom iz tretjih držav.

Referendumsko vprašanje bi se po njegovih besedah glasilo: "Ali ste za to, da se v Sloveniji gradijo nove izpostave azilnih domov za ilegalne migrante?"

Ostro je obsodil delovanje vlade, ki bi, po njegovih besedah, morala ustrezno ukrepati, in dodal, da se jim zdi sprejeti sklep o vzpostavitvi azilnih domov v Brežicah in Središču ob Dravi nesprejemljiv. Zato so v SDS-u dali pobudo za spremembo zakonodaje, v kateri se lahko trenutno tovrstni sklepi sprejemajo brez privolitve.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svoboda: Propaganda in manipulacija

V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS-a za posvetovalna referenduma za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami.

V največji vladni stranki so prepričani, da je med predlogi za posvetovalne referendume, ki so jih vložili sami, in tistimi, ki so jih vložili v SDS-u, "bistvena razlika". "Mi želimo vprašati ljudi, kaj si mislijo o družbenih vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in širši družbeni konsenz, medtem ko stranka SDS pač poskuša manipulirati z ljudmi, vnašati strah in razdor," je dejala poslanka Svobode Tereza Novak.

Pričakuje, da bo koalicija v DZ-ju omenjena predloga SDS-a zavrnila. Manever največje opozicijske stranke, ki bi volivce povprašala tudi o zaupanju v vlado Roberta Goloba, pa po njenem mnenju kaže na "veliko norčevanje iz nas vseh".

Kot je spomnila, so namreč jasni mehanizmi za menjavo vlade oz. koraki do predčasnih volitev, ki so tudi zapisani v ustavi in posameznih zakonih. "Pravzaprav je sramotno, da imamo v parlamentu stranko, ki se je sposobna na tak način norčevati iz ustave in iz vseh nas državljanov in državljank," je zatrdila.

Če bi šlo za bistvena vprašanja, bi bilo smiselno, tudi z vidika stroškov, da bi se volivci o vseh referendumskih vprašanjih izrekali naenkrat, meni Novak. "A referendum ni kar tako, ima svoj namen, tudi posvetovalni, in tega, ali se nam zdi trava zelena ali rdeča, pač ne sprašuješ na referendumu," je ponazorila. Po njenih besedah imajo namreč vsi predlogi posvetovalnih referendumov drugih strank predvsem elemente tega, da vnašajo teme, za katere mislijo, da jim bodo koristile v propagandi in kampanji pred prihajajočimi evropskimi volitvami, ne postavljajo pa vprašanj, do katerih bi se bilo smiselno opredeliti.

V občinskih organizacijah SD-ja so slabe volje, vodstvo stranke v Ljubljani živi v
V občinskih organizacijah SD-ja so slabe volje, vodstvo stranke v Ljubljani živi v "mehurčku", so med drugim dejali. Foto: BoBo/Borut Živulović

SD proti opozicijskim predlogom referendumov

V SD-ju ob valu predlaganih posvetovalnih referendumov poudarjajo, da razumejo bistvenost referenduma kot sredstva neposrednega demokratičnega odločanja državljanov o vprašanjih, ki pomembno vlivajo na njihovo življenje. Poudarili so, da so na mizi bistvena vprašanja, ki jih ne jemljejo zlahka.

O predlogih koalicijske partnerice Svobode, da bi volivce na referendumu povprašali o naklonjenosti pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah, bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine, kar so se na petkovem usklajevanju dogovorili tudi s koalicijskima partnericama. Opozicijskim predlogom pa nasprotujejo.

Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

NSi za referendume v enem dnevu

Referendum je orodje opozicije, ko vladna koalicija določeno politiko zavozi, in orodje koalicije, ko si ta ne upa prevzeti odgovornosti, ali želi izpeljati kak drug politični trik, je ob več vloženih predlogih posvetovalnih referendumov dejal prvak NSi-ja Matej Tonin.

Zavzel se je za superreferendumski dan, saj bi tako ljudem dali priložnost, da se poglobijo v vprašanja in o njih tudi odločajo zunaj "volilne mrzlice ali histerije".

Po njegovih besedah vladna koalicija načrtuje izvedbo vsaj treh referendumov sočasno z junijskimi evropskimi volitvami. Ob tem se po njegovem mnenju postavlja vprašanje, zakaj se v ta nabor ne dodajo tudi opozicijski predlogi posvetovalnih referendumov.

"Če mislimo resno, dajmo vse referendume na dan evropskih volitev, če pa tega ne mislimo, je jasno, da poskuša koalicija to uporabiti zgolj za mobilizacijo svojih volivcev in jih ne zanima njihovo mnenje," je dejal ob robu delovnega obiska v občinah Ajdovščina in Vipava.

Racionalno in logično pa bi bilo, da bi vse referendume izvedli na dan posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2), ki so ga v DZ vložile vse parlamentarne stranke z izjemo Levice in se dogovorile, da bodo volivci o tem odločali predvidoma v drugi polovici novembra, je dodal predsednik NSi.

Prepričan je, da bi bilo tako na voljo tudi dovolj časa, da se državljani o vseh temah podučijo, pripravijo in se nato ustrezno odločijo.

Gibanje Svoboda bi na referendumu preverjalo razpoloženje glede konoplje

Foto: Policija
Foto: Policija

Gibanje Svoboda s prvopodpisanim Borutom Sajovicem pa je vložilo predloga za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene in razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije.

Skupina poslancev je sicer podala še predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. V besedilu predloga so zapisali, da "vprašanje, ki je vezano na projekt državnega pomena, mora biti po našem mnenju predmet posvetovalnega referenduma".

Levica: Gre za nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj

V koalicijski stranki Levica, kjer pravijo, da referendume podpirajo kot pomemben mehanizem neposredne demokracije, pa vidijo opozicijske referendumske pobude kot "razpihovanje ksenofobije za namen prihajajočih evropskih volitev in odvračanje pozornosti od bistvenih vprašanj". "Poslanska skupina NSi je že vložila dve pobudi za posvetovalni referendum. Prvega pod popolnoma zavajajočim sloganom "Drv ne damo!", drugega pa uperjenega proti pripadnikom narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije, ki prav tako zavaja glede dejanske vsebine zakona. Danes pa je poslanska skupina SDS-a napovedala še dve pobudi na temo migracij in o delu vlade. Takšno nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj je demokratično škodljivo," so dodali.

Nakazuje se superreferendumsko leto