Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja že več kot deset let, danes pa na tem področju vlada
Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja že več kot deset let, danes pa na tem področju vlada "popolno razsulo". Foto: DZ/Barbara Žejavac
Kakšna bo usoda inštituta za otroške srčne bolezni?

Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja že več kot deset let, danes pa na tem področju vlada "popolno razsulo". Sodelovanju v programu se odpovedujejo tudi tuji strokovnjaki, saj v takšnih razmerah ne želijo delati, je opozorila. Agonija otroške srčne kirurgije v Sloveniji prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje", je med drugim dejala.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana po njenih besedah očitno ni bil sposoben rešiti tega vprašanja vse od leta 2007, ko je odšel prvi kirurg. V programu ni več strokovnega kadra, ki bi lahko varno oskrbel najmlajše bolnike.

Na drugi strani pa je nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki pa ne deluje, saj ne izpolnjuje osnovnih pogojev za delo, je opomnila Godčeva. NIOSB namreč ne more delovati brez opreme in prostorov, v takšnem položaju pa se ne more pogovarjati niti s potencialnimi sodelavci iz tujine.

SDS od ministra pričakuje konkreten odgovor
Sedanji minister Samo Fakin pa po zadnjih informacijah govori o tretji varianti, enoti v UKC-ju Ljubljana, kjer bi sodelovali s hrvaškimi strokovnjaki. Če se bo to zgodilo, pa se v SDS-u sprašujejo, kako dolgo bodo trajale analize in vzpostavitev enote ter kdo bo tam delal. Poslanci SDS-a so v torek vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo. Na njej želijo znova opozoriti na nevzdržne razmere na tem področju, od vlade pa bodo zahtevali, da se nemudoma odloči, kakšna bo usoda programa.

Kot je dejala Godčeva, želijo od ministra za zdravje konkreten odgovor, ali bo vlada program otroške srčne kirurgije ukinila ali pa bo program deloval v Sloveniji. Godčeva se je dotaknila tudi javnih polemik med predstavniki UKC-ja Ljubljana in NIOSB-ja ter opozorila, da je vlada ustanoviteljica obeh, zdaj pa pušča, da se dva javna zavoda med seboj prepirata.

Fakin: Zdaj je čas, da se usedemo
Samo Fakin se je na zahtevo odzval in pojasnil, da je bilo letos v UKC-ju Ljubljana operiranih 86 otrok, od tega 18 v tujini, prav te dni pa je enega otroka operirala čisto domača ekipa. Fakin dolgoročno rešitev težave otroške srčne kirurgije, ki se je, kot je spomnil, razvijala 15 let, namreč vidi v domačih strokovnjakih. "UKC ima kar nekaj tujih strokovnjakov, izšolati pa je treba domačo ekipo, kar pa seveda ne gre čez noč," je opomnil.

Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC-ja in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo "povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti". Po Fakinovih besedah se jim v času med počitnicami ni uspelo dogovarjati, spomnil je tudi, da je ljubljanski UKC videl precej nevarnosti v predlogih NIOSB-ja. "Zdaj je čas, da se usedemo," je poudaril.

Fakin: Prilivanje olja na ogenj ne koristi nikomur
Veseli ga tudi, da je na to temo sklicana izredna seje odbora za zdravstvo. Kot je dejal, si bodo vsi končno lahko povedali, kaj si mislijo. "Prilivanje olja na ogenj, kot se je danes zgodilo, nima nobenega smisla. V ospredju morata biti varnost otrok in dolgoročnost tega programa ter da znanje ostane v Sloveniji," Kratkoročna rešitev je po Fakinovih besedah preprosta - ukinitev otroške srčne kirurgije in zdravljenje bolnikov v nekem tujem centru, a bi to bilo trikrat dražje in bi pomenilo dolgoročno okrnjenje medicinske stroke. A so se strokovnjaki kliničnega centra odločili, da se to ne bo zgodilo. "Vložili bodo vse napore, da bi tak center dolgoročno ostal pri nas," je še dodal minister.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovih besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra. Fakin še ni prebral poročila enega izmed tujih kirurgov, ki je poleti v Slovenijo prišel v organizaciji NIOSB-ja, v katerem je naštetih precej pomanjkljivosti v programu kliničnega centra. Poudaril je, da ni tak strokovnjak, da bi ga znal oceniti, zagotovil pa je, da bodo poskrbeli za ustrezno varnost bolnikov.

Kakšna bo usoda inštituta za otroške srčne bolezni?