Foto: BoBo
Foto: BoBo

Referendumske pobude je sicer SDS v DZ-ju vložil v zadnjih dveh mesecih. Ker bi rok za zbiranje podpisov deloma padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič v skladu z referendumsko zakonodajo za začetek zbiranja podpisov določila 1. september.

Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je v izjavi za medije ob začetku zbiranja podpisov znova poudarila, da so se v postopek zbiranja podpisov podali, ker menijo, da gre pri spremembah zakona o vladi, ki bi med drugim prinesle uvedbo treh novih ministrstev, za zapravljanje denarja in izgubljanje dragocenega časa.

V SDS-u so kritični tudi do predlagane novele zakona o RTV Slovenija, s katero želi vlada na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTV Slovenija. Ocenjujejo, da želi koalicija z obravnavo novele zakona po nujnem postopku "samo na hitro obglaviti RTV, torej zamenjati direktorja, zamenjati programski, nadzorni svet". V SDS-u ob tem nasprotujejo tudi zamiku uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga prinaša predlog sprememb zakona.

Na vprašanje, ali jim bodo pri zbiranju podpisov pomagali tudi v NSi-ju, kjer so v preteklosti že izrazili naklonjenost ideji o referendumskih pobudah o zakonu o RTV SLO in dolgotrajni oskrbi, pa je Jeraj dejala, da na stojnice prihajajo tudi njihovi člani. Tako ocenjuje, da se jim bo NSi priključil pri "tistih stvareh, za katere tudi oni ocenjujejo, da so slabe".

Zbiranje podpisov do 5. oktobra

V SDS-u imajo sicer zdaj za zbiranje podpisov na voljo 35 dni, do 5. oktobra. Po izteku tega 35-dnevnega roka ima pobudnik referenduma v skladu z referendumsko zakonodajo sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Na zakonodajnem referendumu volivci odločajo o potrditvi zakona, ki ga je sprejel državni zbor, pred njegovo razglasitvijo.

Kdaj bi lahko ob zadostnem številu zbranih podpisov izvedli naštete referendume, sicer še ni znano. V SDS-u bi si želeli, da bi jih izvedli sočasno z jesenskimi bodisi lokalnimi bodisi predsedniškimi volitvami. Klakočar Zupančič medtem ocenjuje, da bi bilo smiselno vse referendume izpeljati v enem dnevu, ki pa ne bi sovpadal z datumom katerih izmed volitev.

Da se referendumi izvedejo na isti dan, se je zavzel tudi premier Robert Golob, ki je sicer množično vlaganje referendumskih pobud označil za zlorabo referendumske zakonodaje z namenom ustavljanja izvršne oziroma zakonodajne veje oblasti.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič danes o konkretnih datumih izvedbe referendumov še ni želela govoriti, saj se je zbiranje podpisov šele začelo. Po njenih besedah je vprašanje, ali bodo podpisi zbrani in bodo nato zahteve tudi dejansko vložene, je dejala v izjavi za javnost, sicer namenjeni predstavitvi posveta o prihodnosti otrok. Se pa zavzema, "da se to naredi čim bolj ekonomično in da se Sloveniji s tem povzroči čim manj stroškov".

SDS zbira referendumske podpise