Foto: BoBo
Foto: BoBo

Preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena v tem mandatu in preiskuje politično odgovornost političnih funkcionarjev pri izčrpavanju državnih podjetij za financiranje strankarske medijske propagande stranke SDS za volilno kampanjo za zadnje državnozborske volitve, je soglasno imenovala dva strokovna sodelavca. Člani komisije ob imenovanju pri nobenem niso ugotovili konfliktov interesov, so v sporočilu za javnost pojasnili v poslanski skupini Gibanja Svoboda, katere del je tudi Mojca Šetinc Pašek.

Kot so navedli, je strokovna pomoč zunanjih sodelavcev običajna praksa pri delu odborov in komisij DZ-ja, tudi pri delu parlamentarnih preiskovalnih komisij. Strokovna sodelavca bosta s parlamentarno preiskovalno komisijo sodelovala povsem enako, pod enakimi pogoji, zakonskimi in poslovniškimi določili, kot so v vseh prejšnjih mandatih DZ-ja z vsemi preteklimi parlamentarnimi komisijami sodelovali zunanji strokovni sodelavci, ki so jih sebi v pomoč predlagali takratni predsedniki in člani komisij, med drugim tudi Jelka Godec in Anže Logar iz SDS-a, so zapisali.

Zahtevana izločitev Tomaža Modica

Poslanska skupina SDS-a namreč zahteva izločitev Tomaža Modica, ki ga je Gibanje Svoboda predlagalo za strokovnega sodelavca omenjene preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Modic je v preteklosti sodeloval s spletnim portalom Siol.net, ki je v lasti podjetja TS Media, ta pa je v lasti Telekoma Slovenije. Poslovanje tega pa naj bi bilo predmet parlamentarne preiskave, svojo zahtevo utemeljujejo v SDS-u. Obenem so zatrdili, da portal Necenzurirano, ki ga zdaj soustvarja Modic, spada pod okrilje "medijskega tajkuna" Martina Odlazka. Med omenjenim portalom in državnimi podjetji pa naj bi se tudi pojavljale finančne in vsebinske povezave, med drugim tudi z GEN-I-jem, ki ga je vodil premier Robert Golob, so dodali.

Na portalu Necenzurirano so v odzivu zapisali, da portal nikoli ni imel nobenih finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji.