Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Posojilojemalci, ki so se zaradi epidemije znašli v stiski in ne morejo redno odplačevati svojih obveznosti, lahko že poldrugi mesec zaprosijo za odlog plačila. Večini naj bi banke prisluhnile in plačevanje glavnice zamrznile za eno leto.

Odobravanje novih posojil, sploh stanovanjskih, se je v zadnjih dveh mesecih od začetka epidemije praktično ustavilo, "ker je bilo omejeno gibanje, poslovanje, tudi nepremičninskih agencij, pa tudi sodišč, notarjev, zemljiške knjige itd.", poudarja direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo.

Se pa banke pospešeno ukvarjajo s pripravo podeljevanja posojil z državnim jamstvom podjetjem in z odlogi plačevanja posojil. Zaradi epidemije je namreč po podatkih centralne banke za odlog plačevanja do 10. aprila zaprosilo 7000 fizičnih oseb in 5000 podjetij. Banke naj bi prošnjam večinoma ugodile. "Banke so številčno zasute z vlogami za odloge, ki so jih prejele. Niso pa še vsega sprocesirale do konca, šteje se, da odlog velja, postopki pa še niso končani," dodaja direktorica združenja bank.

Niso pa prisluhnile vsem. Zakon namreč to možnost tujim državljanom, odreka. Tako plačevanja posojila ni mogel odložiti kanadsko-bosanski državljan s stalnim bivališčem v Sloveniji Momčilo Kovač. "Že 16 let delam v Sloveniji, sem redno zaposlen za nedoločen čas, predstavljam Slovenijo v Bruslju na področju informacijskih tehnologij in telekomunikacij, plačujem vse davke, vse obveznosti in sem pričakoval, da bom imel možnost odloga obroka na enak način kot drugi," nam je povedal Kovač.

A v skladu z zakonom to ni mogoče, zato je varuh človekovih pravic Peter Svetina predlagal ministrstvu za finance, naj pripravi predlog spremembe interventnega zakona na način, da bodo med upravičenci tudi kreditojemalci, ki sicer niso slovenski državljani, imajo pa v Sloveniji stalno prebivališče.

Opozorila pred diskriminacijo pri odlogu posojil