Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo

Kambič je v pismu trenutni ravnateljici Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni. Zato ocenjuje, da na šoli zavestno delujejo "nezakonito in protiustavno".

Kambič vodstvo šole opominja, da z izvajanjem odlokov prekoračuje zakonsko določene pristojnosti ravnatelja. "Zato ste, v skladu s kazenskim zakonikom in zavezujočo sodno prakso, tako evropsko kot tudi domačo, kazensko in odškodninsko odgovorni, če bo s strani staršev podana kazenska ovadba ali ustavna pritožba iz naslova kršenja otrokovih pravic," je dodala.

Šolo še poziva, naj neha "kršiti temeljne človekove in otrokove pravice in svoboščine, in sicer s prisiljevanjem v nošenje obraznih mask, vzdrževanjem socialne razdalje med otroki in do drugih oseb ter med učitelji, s pogojevanjem udeležbe pri pouku ob trikrat tedenskem testiranju, z izpolnjevanjem splošnih PCT-pogojev".

"Z izvajanjem naštetega, kljub mogoče najboljši nameri, ogrožate otrokovo mentalno, telesno in duševno zdravje ter posegate v ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega razvoja osebnosti in do telesne nedotakljivosti otrok," je zapisala.

Pismo, ki ga je objavila tudi na družbenem omrežju Facebook, je semiška županja v vednost poslala še drugim belokranjskim šolam.

Ravnateljica Andreja Miketič je za STA poudarila, da se trudijo upoštevati veljavne ukrepe: "Stroki za zdaj zaupam in mislim, da je prav, da delamo res v dobro vseh skupaj in da poskušamo ta virus nekako omejiti." Poziva županje Polone Kambič ne jemlje osebno in ga niti ne razume kot pritisk. Kot je priznala, drži, da končuje mandat na čelu šole in je zato bolj sproščena.

Samotestiranje na semiški šoli je danes potekalo brez težav. Foto: EPA
Samotestiranje na semiški šoli je danes potekalo brez težav. Foto: EPA

Samotestiranje na semiški šoli je danes potekalo brez težav. Okužb med učenci niso ugotovili, se pa do deset odstotkov učencev trenutno šola na daljavo, ker starši ne dovolijo samotestiranja otrok. Za manjše število teh učencev, ki so jih starši kljub temu poslali v šolo, so poklicali starše in jih prosili, da jih pridejo iskat. Nekateri starši so nato podali ustno soglasje za samotestiranje, nekatere pa še čakajo, da pridejo po otroke, je še razložila ravnateljica.

Poklukar pričakuje, da vsi na javnih funkcijah s svojim zgledom naredijo vse za precepljenost

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci o razmerah glede covida-19 izrazil pričakovanje, da "vsi, ki imajo javne funkcije in so predstavniki nekih skupin, v teh trenutkih napravijo vse s svojim zgledom, da bomo najhitreje dosegli zadostno precepljenost in obvladali epidemijo v družbi".

Po ministrovih besedah bomo lahko samo tako čim hitreje zaživeli kot pred epidemijo. "Kakršen koli odklon od tega zame ni sprejemljiv," je dodal.

Županja Semiča ravnatelja pozvala k opustitvi ukrepov v šoli

Koritnik: Županja ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na Twitterju zapisal, da županja ne more oz. ne bi smela več opravljati svojega dela. Od članov občinskega sveta pričakuje, da se bodo javno ogradili od županjinega ravnanja, ter zavode, katerih (so)ustanovitelj je občina, s sklepom pozval k spoštovanju ukrepov. Ravnateljico, starše in vse občane je pozval, naj spregledajo njene pozive, saj ti pomenijo nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev razmer in ogrožajo varnost otrok. "Gre za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer," pravi.

Glede možnih ukrepov proti županji minister navaja, da sistemska zakonodaja s področja lokalne samouprave ne predvideva ukrepov ali pravnih sredstev zoper politične izjave državnih ali občinskih funkcionarjev. "Zakon o lokalni samoupravi v 90.b členu kot skrajni ukrep določa, da se župana lahko predčasno razreši, če ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje. Vendar v tem primeru ne gre za nespoštovanje odločb sodišč, pač pa za poziv k nespoštovanju vladnega odloka. Županjino dejanje ni pravni akt, pač pa politična izjava, ki za seboj ne potegne pravne, ampak politično odgovornost," je zapisal.

Inšpekcijski nadzor

Napovedal je, da bo inšpektorat za javni sektor po prijavi, ki jo je prejel, na občini v kratkem izvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Županja je namreč v pismu, s katerim je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov, ker da so odloki o tem nezakoniti, posredno napovedala tudi nespoštovanje odlokov na sami občini.

Sviz: Ravnanje županje skrajno neodgovorno in škodljivo

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so ravnanje semiške županje označili za skrajno neodgovorno ter škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno. Ob tem so v sporočilu za javnost izrazili ogorčenje, "da županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi epidemiološkimi ukrepi ter iz egoistično-osebnega prepričanja v neobstoj virusa s pozicije moči od ravnateljice šole in tamkaj zaposlenih zahteva, naj kršijo veljavne predpise".

V sindikatu še pričakujejo, da se bodo pristojni čim prej odzvali na po njihovem prepričanju nesprejemljive pritiske nad zaposlenimi. Obenem so izrazili podporo vodstvu ter delavcem šole, ki se v trenutnih razmerah "trudijo zagotavljati varno okolje za vse vpletene ter zavod odprt za izobraževanje učenk in učencev tam, kjer je to edino primerno – v šolskih prostorih".