Delo preiskovalne komisije vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Foto: DZ/Klara Gojčič
Delo preiskovalne komisije vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Foto: DZ/Klara Gojčič

Člani preiskovalne komisije, ustanovljene v mandatu te vlade, preiskujejo sume nezakonitega vpliva nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov.

Poleg vprašanja odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, med drugim Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, komisijo zanimajo tudi okoliščine financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša in Nova obzorja založništvo. Pri tem se osredotoča na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve parlamentarne preiskave konec junija letos.

Že v poletnih mesecih je komisija na vsa podjetja, zajeta v preiskavi, ter na banke naslovila dopis, naj ji posredujejo vso dokumentacijo, povezano s predmetom preiskave. Zdaj je šla še korak dlje in dopis za posredovanje dokumentacije naslovila na vse občine in ministrstva.

Od občin in ministrstev zahtevajo, da ji za omenjeno obdobje posredujejo vso poslovno dokumentacijo, ki je povezana z morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb ali spremembo že sklenjenih oglaševalskih pogodb za izvedbo oglaševanja v dvajsetih medijih, med drugim tednikom in spletnim portalom Demokracija, portalom Požareport ter televizijo in spletnim portalom Novo24TV. Večinoma naj bi bili to mediji, pri katerih naj bi bodisi obstajal sum, da so njihovi ustanovitelji člani stranke SDS, bodisi je njihov ustanovitelj stranka sama.

ZNP: To je nedopusten politični pritisk

Do dela preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, so kritični v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), v katerem menijo, da je to nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter ustrahovanje le-teh. Upravni odbor ZNP-ja je v nedavni izjavi za javnost poudaril, da obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije "za obračun z demokratičnimi mediji" in pozval vladajočo koalicijo, "naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakor koli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo".

Šetinc Pašek: Komisija sledi aktu DZ-ja

Mojca Šetinc Pašek ob tem poudarja, da člani komisije ne preiskujejo medijev, temveč domnevno zlorabo medijskih podjetij za financiranje ene od političnih strank. Glede očitkov ZNP-ja poslanka dodaja še, da je predmet preiskovalne komisije potrdil državni zbor, čemur pri svojem delu sledi tudi parlamentarna komisija.

Parlamentarna preiskovalna komisija o financiranju politične propagande v medijih se je na za javnost zaprti seji prvič sestala 7. oktobra.