Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice. V septembru se bodo zavarovalne premije v Vzajemni podražile za 12 odstotkov in tako znašale 35,67 evra. To bo že drugi dvig v letošnjem letu. Dvig premij je napovedala tudi Zavarovalnica Triglav, in sicer za 7,8 odstotka na 35,55 evra. V zavarovalnici Adriatic Slovenica so sicer dejali, da povišanja premije ne načrtujejo, razen če se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta spremenijo.

Kot razlog za takšne odločitve sta zavarovalnici navedli povečan obseg in dvig cen zdravstvenih storitev.

Upokojenci plačajo enako kot tisti z desetkrat višjimi dohodki

A po mnenju sindikata upokojencev gre za kartelno dogovarjanje. Vodilne pozivajo, naj premislijo o tej odločitvi in preprečijo posledice množičnih odpovedi plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ponovno pozivajo tudi vlado, naj nemudoma predloži spremembe zakonov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovem prenosu v obvezno zavarovanje.

Tudi upokojenci, ki s pokojnino ne krijejo niti minimalnih življenjskih stroškov, plačujejo enako premijo kot tisti, ki prejemajo mesečno več tisoč evrov, kar po njihovih besedah govori o nesolidarnosti sistema. Dostop do zdravstvenega varstva mora biti ena izmed državljanskih pravic, zagotovljena vsem, ki so vključeni v javni sistem, ne glede na zdravstveno, socialno in ekonomsko stanje ali sposobnost posameznika, opozarjajo v sindikatu.

K iskanju morebitnih notranjih rezerv in optimizaciji poslovanja je ob prvih napovedih podražitve premij zavarovalnice sicer pozval tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.