V Sindikatu upokojencev opozarjajo, da se številni starejši ob inflaciji in draginji vse težje prebijajo skozi mesec. Foto: BoBo
V Sindikatu upokojencev opozarjajo, da se številni starejši ob inflaciji in draginji vse težje prebijajo skozi mesec. Foto: BoBo

Pokojnine kljub lanski redni uskladitvi v februarju in izplačanim dodatkom v zadnjih dveh mesecih lanskega leta niso dohitele inflacije, so na novinarski konferenci poudarili v Sindikatu upokojencev Slovenije. Izredna uskladitev januarja 2022 se je medtem nanašala na neusklajevanje pokojnin po letu 2010, so pojasnili. Ob tem so navedli podatke Statističnega urada RS, da je lani letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, v Sloveniji znašala 10,8 odstotka. Hkrati pa so se cene hrane in brezalkoholnih pijač na letni ravni dvignile za 19,3 odstotka.

"Utemeljeno lahko rečemo, da so pokojnine nazadovale," je poudarila predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković. Socialna država mora po njenih besedah poskrbeti za dostojno življenje starostnikov v skladu z ustavo in dokumenti EU-ja. Starejši so se po njenih besedah namreč znašli v stiski. Tako člani sindikata kot drugi upokojenci nenehno opozarjajo na težke razmere, v katerih živijo zaradi inflacije in rasti cen hrane, zato v sindikatu najprej pričakujejo redno uskladitev pokojnin, ki bo po napovedih okoli petodstotna.

Končna redna uskladitev bo namreč znana po četrtkovi seji Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), katerega finančni načrt je predvidel 4,9-odstotno redno uskladitev od 1. januarja letos. Poleg redne uskladitve pokojnin v sindikatu pričakujejo še dodatno uskladitev pokojnin v višini enega odstotka. Prepričani so, da so do nje upravičeni zaradi prenizke uskladitve v letu 2021, kar je bila odločitev prejšnje vlade in DZ-ja.

Pričakujejo tudi izredno uskladitev pokojnin v višini 4,4 odstotka, ki temelji na izračunu iz lanskega leta, ki kljub skupnim prizadevanjem z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) ni bil realiziran. V sindikatu se namreč zavzemajo, da bi povprečna pokojnina znašala 72 odstotkov povprečne plače, po zadnjih dostopnih podatkih pa povprečna pokojnina znaša 56,9 odstotka povprečne plače.

Manj kot 600 evrov pokojnine prejema skoraj četrtina upokojencev

Morebitne očitke, da predlog sindikata ruši vzdržnost javnih financ, je Francka Ćetković vnaprej zavrnila. Poudarila je, da se prispevek iz proračuna v pokojninsko blagajno iz leta v leto manjša, dodatna sredstva pa bi lahko vlada pridobila s povečanjem deleža delodajalcev za pokojnine in z obdavčitvijo visokih dobičkov, kar da je premier Robert Golob obljubil pred časom.

Ob tem so v sindikatu opozorili tudi na ključne ugotovitve analize o socialnoekonomskem položaju upokojencev, ki jo je naročil svet Zpiza na podlagi predloga sindikata. V analizi so med drugim ugotovili, da so bili upokojenci v obdobju od leta 2010 do 2020 v primerjavi s preostalim prebivalstvom v slabšem družbenem in socialnem statusu.

Francka Ćetković je dejala še, da okoli 24 odstotkov upokojencev prejema pokojnino do 600 evrov, zato v sindikatu še vedno pozivajo tudi k spremembi ureditve dostopa do varstvenega dodatka, ki bi postal avtomatizirana rešitev in bi omenjenim upokojencem olajšal življenje.

Na ministrstvu bodo težave obravnavali v prenovi pokojninske zakonodaje

Na ministrstvu za delo so poudarili, da se zavedajo stisk številnih upokojencev, ki so posledica trenutnega stanja. V okviru prenove pokojninske in invalidske zakonodaje želijo obravnavati težave upokojenih in tistih, ki se bodo upokojili v prihodnosti, zato pripravljajo več mogočih modelov pokojninskega sistema, ki jih bodo v prihodnje predstavili in usklajevali skozi široko javno razpravo, so dodali.

Ob tem so zapisali, da bo podatek o letošnjem dvigu pokojnin znan v sredo, skladno s predvidevanji naj bi se pokojnine dvignile za približno pet odstotkov, kar predstavlja odstotek seštevka 60-odstotne rasti povprečne bruto plače in 40-odstotne povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. "Skupno bo zaradi povišanja za pokojnine letno namenjenih približno 320 milijonov evrov več," so navedli.

Upokojenci zahtevajo dodatno uskladitev pokojnin