Na sporočilo sindikata so se hitro odzvali na ministrstvu za obrambo, kjer se ne strinjajo z navedbo glede nedejavnosti ministra v socialnem dialogu. Foto: BoBo
Na sporočilo sindikata so se hitro odzvali na ministrstvu za obrambo, kjer se ne strinjajo z navedbo glede nedejavnosti ministra v socialnem dialogu. Foto: BoBo

Ministrstvo za obrambo je v četrtek odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije, ker je pozval k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ-ja za obrambo in k interpelaciji ministra za obrambo. Sindikat vojakov svojim članom na spletni strani zagotavlja, da to ne bo imelo vpliva na obseg in kakovost njihovega delovanja. Je pa sporočilo sindikata že naletelo na odziv ministrstva, kjer se ne strinjajo z navedbo glede nedejavnosti ministra v socialnem dialogu.

Sorodna novica Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov

Sindikat namreč v obvestilu članom navaja, da jim je minister za obrambo Karl Erjavec pogodbo odpovedal zaradi nedavnih dejavnosti "v zvezi z njegovo neaktivnostjo v socialnem dialogu". Pri tem so za podrobnejše informacije dodali povezavo do nedavne objave s pozivom političnim strankam za nujno sejo parlamentarnega odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Ministrstvo: Gre za nespoštovanje obsega in vsebine sindikalnega delovanja

Z ministrstva za obrambo, ki je sindikatu odpoved pogodbe posredovalo v četrtek, pa opozarjajo, da navedba sindikata o razlogu za prekinitev pogodbe ne drži. "Ministrstvo za obrambo se ni odločilo za prekinitev pogodbe zaradi nedavne aktivnosti sindikata vojakov v zvezi z neaktivnostjo ministra Erjavca v socialnem dialogu, kot je navedeno v obvestilu članom sindikata, ampak zaradi nespoštovanja zakonskih določil glede obsega in vsebine sindikalnega delovanja," so zapisali.

Pri tem so poudarili, da je s sindikatom vojakov, ki je eden izmed štirih sindikatov, ki delujejo v okviru ministrstva za obrambo, potekal reden dialog. Ta je potekal z državnim sekretarjem ministrstva, ki ga je minister za to posebej imenoval. "Ves čas sodelovanja so bila v ospredju prizadevanja za sporazumno in strpno reševanje odprtih vprašanj, skladno z določili pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata," so zagotovili.

Da je bil dozdajšnji odnos ministrstva do sindikata konstruktiven, pa po njihovih navedbah potrjuje tudi 4. februarja letos sklenjen aneks k pogodbi o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata, s katerim je ta poleg dveh pooblaščenih oseb pridobil še tretjo, ki v okviru polnega delovnega časa namesto nalog na formacijski dolžnosti opravlja sindikalno delo za sindikat. Z aneksom k pogodbi je bilo v dogovoru z ministrstvom povečano tudi število pripadajočih dovoljenih ur za opravljanje sindikalnega dela za posamezne sindikalne zaupnike, in sicer z 20 na največ 30 delovnih ur mesečno, so še zapisali na ministrstvu.

V odpovedi pogodbe je sicer ministrstvo kot razlog navedlo zadnja ravnanja sindikata, kot še posebej nesprejemljivo so označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega parlamentarnega odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra. Omenjene dejavnosti, so ocenili, pomenijo kršitev oz. prekoračitev izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju. Prav tako pa te tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih odprtih vprašanj, kot so to predvideli s pogodbo.

Sindikatu vojakov Erjavec odpovedal pogodbo