Dogovor med vladno stranjo in sindikati se nanaša tudi na regres za letni dopust 1050 evrov, ki naj bi bil izplačan na začetku junija, izboljšave pri nadomestilu za prehrano ter pri prevozu na delo in z dela. Foto: BoBo
Dogovor med vladno stranjo in sindikati se nanaša tudi na regres za letni dopust 1050 evrov, ki naj bi bil izplačan na začetku junija, izboljšave pri nadomestilu za prehrano ter pri prevozu na delo in z dela. Foto: BoBo

Sindikati omenjeno potezo vlade razumejo kot neposreden poseg v jedro pogajalskega procesa in novo najnižjo točko socialnega dialoga.

Kot je pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so se vsi sindikati znotraj konfederacije na svojih organih odločili, da bodo dosežen dogovor podpisali, zataknilo pa se je na vladni strani, ki se do predloga dogovora še ni opredelila, čeprav je ministrstvo za javno upravo vladno gradivo pripravilo in poslalo v obravnavo. "Namesto tega pa so na tej isti seji, na kateri dogovor ni dobil zelene luči, sprejeli sklep, po katerem so očitno enostransko premestili izplačilni dan v državni upravi na najpozneje 10. delovni dan," dodaja.

Prav sprememba izplačilnega dne je bil največji kamen spotike na strani sindikatov. Da so se njihovi člani težko odločili za podporo temu dogovoru, pa vendar so k temu pristopili racionalno in resno z željo dogovoriti se za skupne točke, pa je razlaga Irene Ilešič Čujovič, predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva.

Sindikati javnega sektorja nezadovoljni

"Moram reči, da je socialni dialog v tem trenutku na najnižji ravni doslej, to kaže tudi zavlačevanje z že usklajenim dogovorom v javnem sektorju," je izpostavila.

Zato sindikati vnovič pozivajo vlado, naj potrdi dogovorjen predlog; kaj bi se zgodilo v nasprotnem primeru, pa za zdaj še ne želijo špekulirati.

Ministrstvo: Pričakujejo, da bo gradivo na vladi ta teden

Na ministrstvu za javno upravo pa so napovedali podpis še ta teden. Kot so pojasnili, pričakujejo, da bo gradivo, ki so ga pripravili po dogovoru s sindikati javnega sektorja, uvrščeno na sejo vlade, poroča Slovenska tiskovna agencija. Kdaj bi se to lahko zgodilo, niso pojasnili, so pa navedli, da so gradivo vladi posredovali že 17. maja, torej na dan, ko sta se pogajalski strani načelno uskladili o vsebini dogovora. "Pričakujemo, da bo gradivo uvrščeno na sejo vlade. Če bo vlada dogovor potrdila, bo sledil podpis dogovora in aneksov h kolektivnim pogodbam," so dodali.

Spomnili so, da so pogajanja med vladno pogajalsko skupino pod vodstvom ministra za javno upravo Boštjana Koritnika in obema pogajalskima skupinama reprezentativnih sindikatov javnega sektorja potekala od februarja. V tem času so se pogajalci sešli na desetih sejah pogajalske komisije.

Pogajalski strani sta se 17. maja načelno uskladili o vsebini dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v povezavi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021.

Dogovorili sta se tudi, da bo sindikalna stran z vsebino dogovora seznanila članstvo in organe reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, vladna stran pa bo pripravila vladno gradivo in ga posredovala vladi v obravnavo.

Štrukelj: Ponekod dobili navodila, da se regres ne izplača v vrednosti izpogajanih 1050 evrov

Štrukelj je za Slovensko tiskovno agencijo opozoril tudi na to, da je vladna stran v pogajanjih skrajševala roke, češ da se mudi, tako v povezavi z izplačilnim dnevom kot izplačilom letnega regresa na začetku junija. V sindikatih pa so dobili informacije, da so posamezne službe že dobile navodilo, da se regres ne izplača v znesku 1050 evrov, kot so izpogajali, ampak v znesku 1024 evrov, torej v vrednosti minimalne plače. Po zakonu namreč zaposlenemu pripada regres najmanj v vrednosti minimalne plače. Štrukelj je ob tem poudaril tudi, da je odprava še drugih varčevalnih ukrepov del obveznosti, ki jih vlada mora izpeljati.

Ogorčenje nad odnosom vlade do sindikatov so prejšnji teden izrazili tudi v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Ta pogajalska skupina se sicer ni strinjala s končnim besedilom dogovora, kljub temu pa so sindikati preverjali pripravljenost na podpis na svojih organih. Nekateri sindikati so se za podpis nato tudi odločili.