Jakob Počivavšek. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Jakob Počivavšek. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

Kot je po današnji seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič, je vlada na seji soglašala s predlaganimi dopolnili k predlogu zakona o izvajanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025. Ti med drugim predvidevajo črtanje člena, ki je predvideval, da se vrednost plačnih razredov v javnem sektorju v prihodnjem letu ne uskladi.

"To dopolnilo mora najprej sprejeti državni zbor, ampak vsekakor pozdravljam odločitev vlade," je za STA poudaril vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Umik spornega člena bi moral biti po njegovih besedah samoumeven, saj je tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja opozarjala na morebitno neustavnost tega člena.

Sorodna novica Zamrznitve usklajevanja socialnih transferjev in plač v javnem sektorju ne bo

Predlog dopolnila sicer še nič ne pomeni, o samem usklajevanju se je še treba dogovoriti, je dejal. Od vlade zdaj pričakuje, da bo ta nemudoma poslala svoj predlog in da bodo pogajanja o usklajevanju plač v javnem sektorju v letu 2024 končana še pred koncem letošnjega leta.

Prejšnji teden je pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Počivavšek, javno izrazila zahtevo po takojšnjem nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Če premika v pogajanjih ne bo, so napovedali stopnjevanje aktivnosti v decembru.

Na vprašanje, ali torej za zdaj stopnjevanja aktivnosti ne bo, je danes odgovoril, da se bodo o tem sindikati še pogovarjali. "Ključno vprašanje je, ali bo vlada tudi dejansko pripravljena na pogajanja o usklajevanju plač v letu 2024 in kakšen predlog bo vlada v povezavi s tem podala. Od tega so odvisne naše nadaljnje odločitve," je napovedal.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pa so prejšnji teden napovedali splošno stavko, če vlada iz predlaganega zakona o izvajanju državnega proračuna ne bo umaknila sporne določbe.

Podpredsednica KSJS-ja Irena Ilešič Čujovič je za STA danes ocenila, da je očitno vlada razumela, da z napovedjo stavke mislijo resno. Tudi v konfederaciji po njenih besedah pričakujejo takojšnje nadaljevanje pogajanj in prejem vladnega predloga glede usklajevanja plačne lestvice.

Z odločitvijo glede stavke pa bodo počakali na sprejetje zakona v DZ-ju. "Eno je napoved vlade, drugo je zakonodajni postopek, ki mora biti izpeljan do konca," je dejala.

Ključen pa bo naslednji korak, torej vsebina vladnega predloga in pogajanja. Meni, da se bo hitro pokazalo, ali si vlada želi usklajevanje plačne lestvice za leto 2024 ali ne. "Do takrat bomo počakali, potem pa bomo ponovno odločali o zaostrovanju," je napovedala.