Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slovenija je med redkimi članicami EU-ja, ki še niso uvedle opozorila 112 prek baznih postaj mobilnega omrežja, je pred dvema tednoma opozorilo Evropsko združenje številke za klic v sili. To je v EU-ju obvezno od leta 2022, uredbo pa je komisija izdala že leta 2018.

T. i. Cell broadcast je način pošiljanja sporočil več uporabnikom mobilnih telefonov na določenem območju hkrati. S tem bodo v primerih aktualnih ali bližajočih se naravnih ali drugih nesreč z ene točke zanesljivo informirani vsi uporabniki mobilnih naprav vseh operaterjev v nekaj sekundah, so pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo (MDP), ki pripravlja pravne podlage za to rešitev.

MDP trenutno pripravlja javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij. Napovedali so, da bo objavljen v drugem četrtletju leta, delujoč sistem pa pričakujejo najkasneje do konca leta.

Pravno podlago za to je sicer določil konec leta 2022 sprejeti zakon o elektronskih komunikacijah, ki je opredelil, da bo vlada to podrobneje uredila z uredbo. Ta je bila izdana 15. decembra lani, od takrat pa mobilni operaterji čakajo na omenjeni razpis.

V družbi Telekom Slovenije so pojasnili, da so samostojno in z drugimi operaterji zavezanci prek sekcije operaterjev elektronskih komunikacij, ki deluje v okviru Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, takoj po objavi uredbe na oba pristojna organa naslovili predloge tehničnih rešitev za vzpostavitev tega sistema.

Sistem bo vzpostavil Telekom Slovenije, souporabljali pa ga bodo vsi drugi operaterji, so potrdili tudi v A1 Slovenija.

Konec januarja so upravi za zaščito in reševanje z drugimi zavezanci za izvajanje uredbe predstavili tehnične rešitve za povezavo operaterjev s sistemom uprave. Na sestanku so se dogovorili, da bo uprava pozvala ministrstvo za digitalno preobrazbo, naj čim prej zagotovi in objavi pogoje financiranja tega sistema, so še dodali na Telekomu.