Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeški škof Andrej Saje, je na novinarski konferenci pojasnil, da so si na dvodnevnem plenarnem zasedanju škofje iz Slovenije in tujine izmenjali dobre prakse s področja zaščite otrok in mladoletnih. Zavzel se je, da bi člani komisije za zaščito otrok v Sloveniji prihajali iz vseh škofij, prav tako pa bi bile vanjo vključene žrtve in laiki, ki so strokovnjaki na tem področju, je dejal Saje.

V preteklosti je bila težava, ker se ti primeri niso transparentno in odgovorno obravnavali, je dejal Saje. "Se pravi, nedejavnost je tudi težava, neopravljanje dolžnosti je težava in zdaj iščemo poti, kako bi najprimerneje v naših okoliščinah v Sloveniji šli to pot naprej," je še dodal.

Small: To je zelo resnična in težka težava

Plenarnega zasedanja se je udeležil tudi tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnih Andrew Small, ki je na novinarski konferenci poudaril, da je s kolegi škofi govoril o tem, kako v primeru spolne zlorabe v Cerkvi zagotoviti ustreznejši in celovitejši odziv, ki bo temeljil na izkušnjah in potrebah žrtev in preživelih. Škofe je seznanil z normami in dolžnostjo, da dejavno skrbijo za zaščito otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih, ter s pričakovanjem papeža Frančiška, da so blizu žrtvam in dejavno delajo na področju preventive.

Dodal je, da se je srečal tudi z nekaterimi žrtvami in slišal njihove zgodbe. "To je zelo resnična in težka težava, ki se pomembno dotika naše Cerkve. Zato je naloga komisije spremljati to pot, svetovati in graditi zmogljivosti v lokalni Cerkvi. V komisiji imamo globalni pogled in ga radi delimo z lokalno Cerkvijo," je še poudaril.

Saje: Škofi so pogosto deležni upora v župniji

Škofi so zavezani, da predvsem odgovorno obravnavajo posamezne primere spolnih zlorab in da vsako žrtev obravnavajo dostojanstveno, s sočutjem, s pozornostjo in ugotovijo, kako ukrepati, je dejal Saje. Dodal je, da so škofi pri tem pogosto deležni velikega upora v župniji, s čimer se je srečal tudi sam, vendar morajo vseeno opraviti svojo odgovornost.

Na dvodnevnem plenarnem zasedanju so med drugim spregovorili tudi o aktualnem vprašanju pokopa žrtev, pobitih v Kočevskem rogu pod Macesnovo gorico, in pobitih Romov v Iškem vintgarju. Pri tem je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh umorjenih med drugo svetovno vojno in po njej.

Zaščita mladoletnih v Cerkvi