Na RTV Slovenija po opozorilni stavki, ki je potekala 23. maja, potekajo stavkovna pogajanja. Foto: SOJ RTV SLO
Na RTV Slovenija po opozorilni stavki, ki je potekala 23. maja, potekajo stavkovna pogajanja. Foto: SOJ RTV SLO

"Po slabo, pristransko in neprofesionalno izpeljanem volilnem projektu in ukinitvi paradnih oddaj, kot so (bili) Studio City, Globus, Točka preloma, Politično in Odkrito, je vodstvo (R)TV Slovenija Panoramo mesece napovedovalo kot vrhunec objektivnega, poglobljenega in kritičnega novinarstva in z njim utemeljevalo kadrovsko izčrpavanje Dnevnika in Odmevov," je Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo zapisalo v javnem pismu, ki so ga podpisali številni priznani akademiki z različnih področij.

Po njihovih besedah se je drag in dolgo pripravljan projekt Panorama po pričakovanjih izkazal za "beden ponaredek programov komercialnih televizij", ki ne dosega programskih standardov javne radiotelevizije in ima po podatkih časopisa Večer komaj enoodstotno gledanost. "Za to šlamastiko je ne le objektivno, ampak tudi neposredno kot vršilec dolžnosti direktorja televizije odgovoren generalni direktor RTV Slovenija, skupaj z njim pa tudi urednica informativnega programa in predsednik programskega sveta RTV Slovenija," so prepričani. "Če bi imeli ti ljudje vsaj trohico časti in odgovornosti in bi jim bilo mar za ugled RTV Slovenija, bi sledili zgledu nekdanjega direktorja Narodnega muzeja Slovenije Pavla Carja in nepreklicno odstopili," so navedli.

Pod javno pismo so se podpisali koordinatorji zavezništva Rado Bohinc, Lucija Čok, Božidar Flajšman, Spomenka Hribar, Polona Jamnik, Dušan Keber, Bogomir Kovač, Jože Mencinger, Vlado Miheljak, Vesna Mikolič, Vinko Möderndorfer, Boris A. Novak, Stanislav Pejovnik, Emil Milan Pintar, Jože Pirjevec, Danijel Rebolj, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Blaž Rozman, Božidar Slapšak, Svetlana Slapšak, Boris Sket, Slavko Splichal, Ivan Svetlik, Darko Štrajn, Niko Toš, Vito Turk, Boris Vezjak in Tomaž Wraber.

Za odziv na javno pismo smo prosili tudi vodstvo RTV Slovenija. Spodaj objavljamo odgovor v celoti.

Odziv vodstva RTV Slovenija

Vodstvo RTV Slovenija se je z javnim pismom Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo seznanilo iz medijev, vendar javnega pisma neposredno ni prejelo. Zato samega pisma ne more komentirati, se pa odziva na zapise v drugih medijih.

V javnosti in medijih krožijo informacije o oddaji Panorama, od katerih nekatere niso preverjene in ne držijo. Oddaja Panorama je namreč šele dobro zaživela, zato je za realno oceno gledanosti še prezgodaj. Tudi navedbe o visokih stroških, povezanih z oddajo, ne morejo temeljiti na uradnih podatkih. Poročilo o stroških oddaje Panorama vodstvo RTV Slovenija namreč še pripravlja, poročilo bo predvidoma 29. junija obravnaval nadzorni svet.

Obžalujemo, da so se pod tako pavšalen zapis, ki ne temelji na dejstvih in uradno znanih podatkih, ampak zgolj na govoricah, podpisali priznani akademiki, ki pri tem uporabljajo še izrazito slabšalne izraze. V vodstvu RTV Slovenija spoštujemo mnenja in strokovno utemeljene kritike, vedno si bomo prizadevali za dialog in strokovne razprave. Nikakor pa ne moremo pristati na obtožbe, ki temeljijo na pavšalnih, nepreverjenih in tudi neresničnih podatkih.


Pismo s 371 podpisi "Za uravnoteženo RTV SLO"

Društvo za zedinjen svet se v pismu s 371 podpisi zavzema za pluralen informativni program: "Pričakujemo in zahtevamo, ker ste javni servis in zanj plačujemo, da je informativni program pluralen, da se tako imenovane specializirane vsebine in informacije podajajo tako z bolj liberalnim kot tradicionalnem pogledom." Kot navajajo, se ne strinjajo s selektivnim poročanjem, ki zajema samo določena dejstva, ne pa vse resnice in z neuravnoteženim analiziranjem in poročanjem o aktualnih dogodkih. Hkrati si želijo, da bi bila RTV univerzalna, to je, "da bi v vseh segmentih profesionalno (na mnogih področjih to že dela) nagovarjala vse gledalce, tako tiste bolj liberalne in tiste bolj tradicionalne". Poudarjajo tudi, da jih je k pisanju spodbudila stavka novinarjev, ki zahtevajo depolitizacijo, univerzalno RTV, zavezanost javnosti. V tem se z njimi strinjajo, so še zapisali.


Na RTV-ju potekajo stavkovna pogajanja

Na RTV Slovenija medtem po opozorilni stavki, ki je bila 23. maja, potekajo stavkovna pogajanja. Na zadnjih pogajanjih je sindikalna stran predstavila akutne razmere v uredništvih in drugih enotah kot tudi stanje v regionalnih centrih, kjer enak obseg dela kot pred desetletjem danes opravlja več deset ljudi manj. Kot opozarja vodstvo strokovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, se je kadrovska stiska od napovedi stavke še poslabšala.