Žičniške naprave lahko obratujejo ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, negativen test pa mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Na fotografiji bela strmina na Golteh. Foto: MMC RTV SLO
Žičniške naprave lahko obratujejo ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, negativen test pa mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Na fotografiji bela strmina na Golteh. Foto: MMC RTV SLO
Negativen test ni potreben za otroke do 12. leta. Na fotografiji mladi smučar v Kranjski Gori. Foto: BoBo
Negativen test ni potreben za otroke do 12. leta. Na fotografiji mladi smučar v Kranjski Gori. Foto: BoBo

Na Voglu so danes našteli le 20 smučarjev. Po besedah direktorice splošnega sektorja tamkajšnjega smučarskega centra Aleksandre Fiorelli gneče zaradi slabe vremenske napovedi niti niso pričakovali. "V dolini pada dež, na smučišču sneži, mraz je in piha. Prava zima," je opisala razmere. So pa, kot je dodala, vpoklicali delavce iz čakanja na delo, saj je treba za normalno obratovanje pregledati naprave in urediti proge.

"Skoraj na prste ene roke" so smučarje dopoldne preštevali tudi na Krvavcu. Obiskovalcev je bilo po besedah Luke Vrančiča iz RTC-ja Krvavec minimalno. "Po izgubljenih dveh, treh tednih snežne idile je prišel slab konec tedna. V dolini dežuje, pri nas na vrhu sicer sneži, a ker spodaj ni mamljivo, ljudje tudi na vrh ne gredo," je dejal.

Verjetno so tudi hitri testi neki filter za obisk. Odziv obiskovalcev je precej bolj negativen kot pozitiven, zagotovo se tudi zaradi tega ne odločajo za obisk.

Luka Vrančič, RTC Krvavec

Na Pohorju zadovoljni

Slabši obisk opažajo tudi v Kranjski Gori, na Pohorju pa so glede na slabo vreme z obiskom zadovoljni. "Glede na to, da smo imeli dopoldne dež, moramo biti z obiskom zadovoljni, ni pa to klasičen konec tedna, ko bi bilo na smučišču tisoč in več smučarjev. Do desete ure jih je bilo okoli 60," je dejal direktor podjetja Marprom Bernard Majhenič.

Na belo strmino le z negativnim testom

Žičniške naprave lahko od danes obratujejo ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pogoj za smučanje pa je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Na Pohorju so hitro testiranje organizirali ob vstopni točki na smučišče, kjer se, kot je dejal Majhenič, obiskovalci "pridno testirajo". Na Voglu so se z bohinjskim županom Jožetom Sodjo po besedah Fiorellijeve dogovorili za točko hitrega testiranja v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Ponovno odprtje smučišč je pokvarilo slabo vreme. Foto: BoBo
Ponovno odprtje smučišč je pokvarilo slabo vreme. Foto: BoBo

Test kot negativni filter

Možnost dogovora za hitro testiranje so iskali tudi na Krvavcu, a po Vrančičevih besedah "žal lokalna skupnost ne nudi testiranj več kot od enkrat do dvakrat tedensko". Kot je dodal, sami iz objektivnih razlogov hitrega testiranja na smučišču ne nudijo, pri smučarjih pa jih preverjajo na vstopnih točkah na smučišče. "Verjetno so tudi hitri testi neki filter za obisk. Odziv obiskovalcev je precej bolj negativen kot pozitiven, zagotovo se tudi zaradi tega ne odločajo za obisk," je prepričan.

Negativen test sicer ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ni potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Policisti smučarje in druge obiskovalce pozivajo k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah, kjer prebivajo.

Obiskovalci smučišč nad zahtevo po negativnem testu niso navdušeni, je povedal Vrančič iz RTC-ja Krvavec. Foto: BoBo
Obiskovalci smučišč nad zahtevo po negativnem testu niso navdušeni, je povedal Vrančič iz RTC-ja Krvavec. Foto: BoBo

Devet regij z dodatnimi sprostitvami

Omenjene regije so osrednjeslovenska, pomurska, savinjska, podravska, gorenjska, obalno-kraška, koroška, zasavska in primorsko-notranjska.

V teh regijah so se obstoječim pridružile tudi nove izjeme od prepovedi ponujanja blaga in storitev, in sicer premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

V preostalih treh regijah – goriški in posavski regiji ter v statistični regiji jugovzhodna Slovenija – zdajšnje omejitve ostajajo.

Snežni navdušenci so se vrnili na bele strmine

Odprti tudi knjižnice, muzeji in galerije

Vrata lahko znova odprejo tudi knjižnice, muzeji in galerije, ki so jih nazadnje zaprli 9. januarja. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ponekod pa jih nameravajo odpreti na začetku prihodnjega tedna.

V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, odslej pa ta omejitev ne velja več. Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice.

Danes bodo med drugim vrata odprli Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ter Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. V torek med drugim vrata odpirajo razstavišča Muzejev in galerije mesta Ljubljane, Koroška galerija likovnih umetnosti in Likovni salon Celje. Muzej narodne osvoboditve Maribor bo, denimo, znova odprt od srede dalje.

Število oseb v zaprtem prostoru je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika.

Sproščanje ukrepov v devetih regijah