Foto: Marjana Grčman
Foto: Marjana Grčman

Dobra novica je, da se na Kras vračajo turisti, a tja jih vabi po prepričanju Kraševcev ne najbolj posrečeno geslo: "Blišč pogorišč."

Rjavo-črna požgana območja, kjer še vedno stojijo pokonci mrtva drevesa, so sledi poletnega katastrofalnega požara na Krasu, ki so ga naši gasilci uspešno ukrotili. "Uspešno smo ubranili vse vasi in vse hiše, kar je pa najpomembneje, nobenemu gasilcu se ni zgodilo kaj hujšega," je povedal Erik Spačal, namestnik poveljnika Goriške gasilske zveze.

V avgustu se je že začela sanacija. "V teh tednih je potekalo čiščenje lesa, ki so ga požagali med samo intervencijo sekači, zdaj je ta les v večini očiščen in odpeljan," je pojasnil Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica.

Strokovnjaki zavoda za gozdove bodo v prihodnjem tednu predstavili načrt sanacije v požaru uničenih površin, najprej bodo lastniki gozdov morali odstraniti uničeno drevje, kot je videti, pa je narava že sama začela sanacijo.

Kolesarji in pohodniki

Pohodniki in kolesarji se vračajo na požgano območje. Dopoldne se je kar nekaj pohodnikov podalo na Cerje in na voden ogled še dveh kraških jam. "Pogorišče je žalostno, tu je zgorelo vse, sam sem iz Sela na Krasu, tam je najbolj gorelo, okrog in okrog vasi, do hiš je prišlo," je povedal pohodnik Pavlo Frančeškin.

"Najbolj nas je impresionirala ta nova rast, ki je začela poganjati, to je tako lepo presenečenje v tej grozi," je dodala Simona Pinterič.

V Turizmu Miren-Kostanjevica so pripravili ponudbo za pohodnike in kolesarje pod sloganom: Poletna doživetja Blišč pogorišč. "Da je ta blišč tragika, ki se nam je zgodila, in da zdaj na nekoč res lepi zeleni kulisi zeva kraški kamen, ki se zares na soncu blešči," je Ariana B. Suhadolnik iz Turizma Miren-Kostanjevica pojasnila, zakaj so izbrali takšen slogan.

Turistični slogan "Blišč pogorišč" je namreč v javnosti vzbudil kar nekaj očitkov, da je glede na uničenje, ki ga je požar pustil za seboj, izraz neprimeren.

Pogorišče na Krasu se bo obnavljalo desetletja