Tovornjak s pomočjo agencije ZN-a v Rafi, na meji med Gazo in Egiptom. Foto: Reuters
Tovornjak s pomočjo agencije ZN-a v Rafi, na meji med Gazo in Egiptom. Foto: Reuters

Z odločitvijo o nadaljnjem financiranju UNRWA-ja se je vlada odzvala na poziv generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa, ki je mednarodno skupnost pozval, naj zagotovi kontinuiteto delovanja te ključne agencije za zagotavljanje humanitarne dejavnosti v Gazi. Kot je opozorila vlada, namreč pomanjkanje sredstev UNRWA-ju predstavlja tveganje za popoln zlom humanitarnega sistema – tako v Gazi kot na Zahodnem bregu ter v begunskih taboriščih v Jordaniji, Libanonu in Siriji.

Zaradi obtožb o sodelovanju 12 zaposlenih pri UNRWA-ju v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki jih trenutno preiskuje neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna, je vlada izrazila pričakovanje, da bosta tako UNRWA kot širši sistem ZN-a ustrezno ukrepala v procesu revizije in preiskave.

Obenem bo vlada Palestincem namenila tudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev v ocenjeni vrednosti 434.105 evrov. Letalski prevoz pomoči naj bi izvedli z letalom Slovenske vojske C17, in sicer prek Jordanije. Pošiljko bo prevzela humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je predlagalo jordansko zunanje ministrstvo.

Sprostili bodo zaloge SV in civilne zaščite

Pomoč bo zagotovljena iz zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska in Uprava RS za zaščito in reševanje, je pojasnila vlada ter navedla, da bo Slovenija v okviru svežnja pomoči Palestincem namenila 10.560 kompletov suhih dnevnih obrokov, 2500 odej in 1000 ležalnih podlog.

Pomoč bo vsebovala tudi donacijo Karitasa s pošiljko palete mleka v prahu in Rdečega križa s pošiljko palete otroških plenic in palete otroške hrane. Gre sicer za prvo materialno pomoč Slovenije palestinskemu civilnemu prebivalstvu na območju vojaških spopadov v Gazi.