Sistem iris-T SLS na predstavitvi leta 2016 v Berlinu. Foto: Shutterstock
Sistem iris-T SLS na predstavitvi leta 2016 v Berlinu. Foto: Shutterstock

V Bruslju se je v petek končalo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov držav članic zveze Nato, ki se ga je udeležil tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec. Poudaril je, da se Slovenija zaveda pomena naložb, zato so pospešili nacionalna prizadevanja za dosego dveh odstotkov BDP-ja in dali prednost naložbam v ključne cilje zmogljivosti.

Kot navaja Delo, med te naložbe spada nakup sistema protizračne obrambe, saj Slovenija trenutno nima sodobnega sistema, s katerim bi lahko učinkovito branila kritično infrastrukturo pred napadi iz zraka. Po neuradnih informacijah časopisa je Slovenija v zaključni fazi dogovora za nakup dveh nemških sistemov protizračne obrambe iris-T. Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Pogodba, vredna okoli 200 milijonov evrov, bi bila lahko sklenjena v nekaj tednih, poroča Delo. "Nakup sistema protizračne obrambe oziroma modula zračne obrambe je opredeljen v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 ter srednjeročnem obrambnem programu Slovenije 2023–2028," so za časopis pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Ob tem so spomnili, da je Slovenija lani pristopila k nemški pobudi za krepitev evropskega stebra v Natovi združeni zračni in protiraketni obrambi prek iniciative Zaščita evropskega neba.

V okviru projekta, h kateremu je oktobra lani pristopilo 17 držav, naj bi države skupaj kupovale nove oborožitvene sisteme, s katerimi bodo ceneje vzpostavile zračno obrambo ozemlja.

Po poročanju časopisa je Nemčija dva sistema iris-T poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.