Foto: EPA
Foto: EPA

Članice EU-ja bi morale evropski zakonik o elektronskih komunikacijah v nacionalni pravni red prenesti do 21. decembra 2020. Evropska komisija je prvi opomin 24 državam po izteku roka poslala 4. februarja lani, drugi opomin oz. obrazloženo mnenje pa je 18 članic prejelo 23. septembra lani, so opomnili v Bruslju.

Do danes je ostalo še 10 držav, ki Evropske komisije niso obvestile o popolnem prenosu evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah, ki posodablja evropski regulacijski okvir na tem področju. Zato jih Bruselj pošilja pred Sodišče EU-ja. Ob Sloveniji so to še Španija, Hrvaška, Latvija, Litva, Irska, Poljska, Portugalska, Romunija in Švedska.

Nova evropska pravila povečujejo izbiro in pravice potrošnikov ter spodbujajo operaterje k naložbam v zelo visokozmogljiva omrežja ter k uvajanju optičnih omrežij in omrežij 5G.

Lani junija so na ministrstvu za javno upravo po prejemu prvega opomina pojasnjevali, da je v pripravi nov zakon o elektronskih komunikacijah, ki bo nadomestil obstoječega. Obravnava predloga zakona je bila takrat predvidena za jesen, predlog pa naj bi bil po oceni vlade sprejet v novembru 2021.

Sprejemanje zakona se je zavleklo, tudi zato, ker je državni zbor prvi vladni predlog s tega področja februarja zavrnil v prvi obravnavi.

DZ ravno zdaj obravnava novi predlog zakona po nujnem postopku. Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ga je podprl na torkovi seji, čeprav je del opozicije prepričan, da zakon zmanjšuje avtonomnost agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos).

Minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič je v torkovi razpravi opozoril, da Sloveniji, če zakon ne bo sprejet, grozi plačilo kazni, ki bi znašala od 710.000 evrov naprej, nato pa še dodatnih 5000 evrov na dan.

Zakon še ne bo sprejet

Predlog zakona še ne bo sprejet, saj so poslanci opozicije vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona. S tem so odložili odločanje o tem, kot so dodatno ocenili v službi vlade za digitalno preobrazbo, "izjemno pomembnem in kompleksnem zakonu", za vsaj 30 dni.

Po odločitvi Evropske komisije lahko Slovenija pričakuje tožbo v roku 30 dni zaradi nepravočasnega prenosa EU-direktive. Sloveniji grozi denarna kazen v znesku 656.443,44 evra. Poleg tega bo Slovenija morala plačati še kazen v znesku 6256,17 evra na dan, ki se bo plačevala do prenosa evropske direktive, so povedali v službi vlade.

"Vlada bo kljub vsemu nadaljevala vse potrebne dejavnosti, ki bodo omogočile čimprejšnji sprejem zakona o elektronskih komunikacijah in s tem izpolnitev obveznosti prenosa EU-direktive," so dodali.