Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Leta 2012 je Slovenija zaradi varčevanja zaprla veleposlaništvo na Irskem, zdaj tam samostojno predstavništvo zaradi spremenjenih političnih okoliščin znova potrebuje.

Aleksander Geržina, uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve, pojasnjuje: "V nasprotnem primeru ne bi mogli pokrivati Dublina razen iz druge članice EU-ja, iz Londona ne moremo več, ker je Velika Britanija izstopila iz EU-ja in bi bila situacija pravno nevzdržna."

Sklep o ponovnem odprtju Dublina je sprejela že prejšnja vlada. Prihodnji mesec bo na Irsko odpotovala odpravnica poslov, da uredi vse potrebno za zagon veleposlaništva.

Geržina ob tem dodaja: "V tem primeru sicer gre za ponovno odprtje, ampak v osnovi gre za popoln začetek, ker Slovenija v Dublinu ni imela ničesar že osem let."

Razpis za veleposlanika je že odprt, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Tam se sicer začenja tudi iskanje novega veleposlanika v Bernu, prejšnji teden je bil namreč izdan ukaz o odpoklicu veleposlanice Marte Kos, ki položaj predčasno zapušča na lastno željo. Nekaj pomembnih diplomatskih menjav je naša država v zadnjem obdobju že opravila: v Beograd je odšel nekdanji generalni sekretar ministrstva Damjan Bergant, v Skopje Milan Predan, nekdanji generalni konzul v Celovcu, v Španijo se seli veleposlanik Robert Krmelj, v London pa Cerarjeva državna sekretarka Simona Leskovar.

Leto pred predsedovanjem bodo ključne jasne usmeritve veleposlanikom. Geržina: "... bomo izvedli posvet, ki bo 3. in 4. septembra, ki je namenjen prav temu, da nov minister da nekatere nove poudarke slovenski diplomaciji."

Kakšni bodo, bo verjetno nakazal že osrednji zunanjepolitični dogodek pri nas, blejski strateški forum 31. avgusta, kjer bo letos zlasti močna udeležba najvišjih političnih predstavnikov Višegrajske četverice.

Ponovno odprtje veleposlaništva na Irskem