Karitas je na novinarski konferenci sporočil, da so Ukrajini skupaj s šesto pošiljko poslali 187 palet oziroma 77 ton pomoči v vrednosti več kot 330.000 evrov.

Pošiljke vsebujejo predvsem hrano, higienske pripomočke, spalne vreče in vodo, šesta pošiljka pa vsebuje tudi sanitetni material, ki ga z zbranimi sredstvi kupujejo zbornica in nevladni organizaciji.

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič se je zahvalil zbornici in nevladnima organizacijama ter vsem, ki so pomagali s finančnimi sredstvi. Samo na Slovenski karitas so za Ukrajino zbrali več kot 1,2 milijona evrov.

Poudaril je, da je bila najdragocenejša pomoč podjetja Krka, ki je doslej darovalo zdravila v vrednosti 100.000 evrov, v četrtek pa jih bo darovalo še za 100.000 evrov, ki jih bodo poslali v sedmi pošiljki.

Karitas Ukrajine s celotno svetovno mrežo trenutno skrbi za 50.000 notranje razseljenih beguncev, z materialno pomočjo pa so oskrbeli že več kot četrt milijona ljudi. Tomažič je izpostavil, da je skoraj polovica beguncev otrok, ki so travmatizirani in doživljajo izjemno težke stiske.

Poziv k zbiranju homogene pomoči

Tomažič je še poudaril, naj organizacije in šole zbirajo čim bolj homogeno pomoč, na primer samo otroško hrano, saj lahko tako pomoč v Ukrajini uporabijo takoj brez sortiranja, na Karitasu pa lažje izločijo stvari, ki trenutno Ukrajini ne koristijo. Sem spadajo oblačila in voda, ki pa se zbirajo za begunce po Sloveniji, zato poziva, da se o pomoči pozanimajo v lokalnih skupnostih.

V Ukrajino in begunske centre tudi slovenski zdravstveni delavci

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović se je v imenu zbornice zahvalila Slovenski karitas za logistično pomoč. Zbornica zbira donacije sanitetnega in kirurškega materiala, v Ukrajino bo odpotovala tudi ultrazvočna naprava. Povedala je, da so številni zdravniki ponudili tudi zdravniško pomoč v begunskih centrih in Ukrajini oziroma v centrih, ki oskrbujejo ljudi in ranjence s kriznega območja na Poljskem.

Takih je na seznamu dobrih 100, od tega jih je za odhod v roku dveh tednov ali več pripravljenih od 15 do 20 z različnimi specializacijami. Skupina zdravnikov ne more odpotovati takoj zaradi reguliranih postopkov. V zbornici jim nudijo izobraževanja o tem, kako ravnati v izrednih razmerah, pripravljajo pa tudi izobraževanja za zdravnike, ki bodo prihajali v stik z begunci iz Ukrajine, in izobraževanja za psihološko pomoč.

Zdravnike bodo rotirali na 14 dni ali en mesec

Beović je še povedala, da bodo zdravnike rotirali, predvidoma na 14 dni ali na en mesec. Kam bo ekipa zdravnikov šla, še ni znano, saj to organizira ministrstvo, odpotovali pa bodo v okviru civilne zaščite. Dodala je še, da to ne bo predstavljalo večjega bremena za slovenski zdravstveni sistem, saj se bodo zdravniki menjali, odsotni pa bodo krajše obdobje.

V Sloveniji je trenutno tudi od štiri do šest zdravnikov iz Ukrajine, ki pa zaradi zakonodaje ne morejo opravljati svojega dela, lahko pa pomagajo pri prevajanju. Izpostavila je, da postopki ne morejo biti poenostavljeni, si bodo pa v zbornici prizadevali, da jih bodo opravili razumno hitro. Na zbornici imajo zaposleno tudi osebo, ki bo pomagala zdravnikom iz Ukrajine, trenutno pa se ta ukvarja z nastanitvami.

ADRA Slovenija finančno podprla ADRO Poljska

Kot je povedala predsednica društva ADRA Slovenija Katja Kotnik, so finančno podprli ADRO Poljska, saj sta tam dve tretjini ukrajinskih beguncev. Celotna mreža ADRA bo namenila okoli 80 milijonov evrov za odziv na terenu, 50 milijonov od tega pa bo šlo neposredno v Ukrajino. Društvo v Sloveniji sodeluje tudi z uradom za oskrbo beguncev, pomagali so oskrbeti nastanitvene centre na Debelem rtiču, v Velenju in Ljubljani, načrtujejo tudi pomoč v Logatcu.

Na poti v Ukrajino že šesta pošiljka pomoči iz Slovenije