Reševalna enota Slovenske vojske. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Reševalna enota Slovenske vojske. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Izjava za javnost. Foto: STA/Daniel Novakovič
Izjava za javnost. Foto: STA/Daniel Novakovič

Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš sta predsednika republike in vrhovnega poveljnika oboroženih sil Boruta Pahorja seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2019.

Glavaš je pojasnil, da je zahtevana pripravljenost Slovenske vojske (SV) dobra, medtem ko ocena potrebne pripravljenosti za vojskovanje ostaja neustrezna.

Predstavitev poročila.  Foto: STA/Daniel Novakovič
Predstavitev poročila. Foto: STA/Daniel Novakovič

Tako Pahor kot Glavaš sta poudarila, da je SV opravil vse z zakonom zadane naloge. Tudi delovanje vojske v mednarodnih operacijah in misijah je odlično. SV je po Pahorjevem mnenju tudi na ta način dejavnik mednarodnega miru in ugled Slovenije v svetu.

Sodelovanje vojske pri zaščiti in reševanju ter pri podpori drugim državnim organom je vzorno in tudi zato po Pahorjevih ocenah SV uživa v slovenski javnosti visok ugled.

Generalštab SV ocenjuje, da vojski ni uspelo narediti napredka na področju pripravljenosti za delovanje v vojni. Še vedno so glavni razlogi premajhna popolnjenost enot s kadri in vojaško tehniko, zastarelost določene vojaške opreme ter stanje zalog.

"Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil ne glede na oceno popolnoma zaupam, da bo profesionalno in vestno Slovenska vojska izpolnila pričakovanja javnosti glede varnosti," je še povedal Pahor.

V izjavi je tudi napovedal, da bo načelnika generalštaba SV decembra povišal v generalski čin.

Boljša ocena za Slovensko vojsko