Vatikanska smreka letos prihaja s Kočevskega. Na trgu bo do 10. januarja. Foto: Janko Petrovec
Vatikanska smreka letos prihaja s Kočevskega. Na trgu bo do 10. januarja. Foto: Janko Petrovec

"Iz pragozda v Vatikan, dobesedno, smreka namreč prihaja s Kočevskega, enega najstarejših evropskih gozdov, stara je 75 let, visoka je 30 metrov in težka 7 ton. Gozdar, ki je posekal tako lepotico, ni imel lahke naloge," je v nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu med drugim dejal zunanji minister Logar. "Slovensko božično drevo v središču krščanstva je sporočilo miru."

Ob tem je minister še povedal, da tudi letos ob osvetlitvi božičnega drevesa ne manjkajo slovenske dobrote, kot sta kranjska klobasa in potica, le da so v duhu papeža Frančiška tokrat namenjene brezdomcem v Rimu.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v nagovoru opomnil, da letošnje drevo prihaja z območja, ki je namočeno s krvjo mučencev po drugi svetovni vojni. Kljub temu je to drevo po njegovih besedah znamenje Božje ljubezni, ki je zelena, večna.

Zbrane na osrednji slovesnosti, ki jo spremlja bogat kulturni program, je nagovorilo več visokih gostov. Lučke na božičnem drevesu, ki ga krasijo okraski iz Slovenije, je prižgal nekdanji slovenski veleposlanik v Vatikanu Ivan Rebernik.

Kot je poročal Janko Petrovec, je bil kulturni program pripravljen na naši RTV, saj je bilo število sodelujočih zaradi ukrepov močno omejeno. Šlo je za polurni posnetek z razglednico Slovenije, zlasti njenih gozdov - in tudi z zgodbo smreke in okraskov, ki so zažareli v Vatikanu. Slišali smo nekaj znanih slovenskih pesmi, v izvedbi Marcosa Finka, Nuške Drašček, Ane Plahutnik, Sabine Cvilak in drugih - ter nazadnje Alfija Nipiča s Slovenijo, od kod lepote tvoje. V cerkvi na Brezjah pa so posneli pritrkovalce, ki so slovenska posebnost. Posnetek današnjega dogodka na Trgu sv. Petra v Vatikanu bo na ogled 25. decembra 2020 na 1. programu RTV Slovenija.

Že zjutraj je mariborski nadškof Alojzij Cvikl na grobu sv. Janeza Pavla II. v Petrovi baziliki daroval mašo za domovino. To ni bila samo maša ob tridesetletnici rojstva države Slovenije, ampak tudi zahvala trem, ki so k temu močno pripomogli in so se rodili pred stotimi leti: papež Janez Pavel II., nekdanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in prvi veleposlanik pri Svetem sedežu Štefan Falež.

"V današnjih prav tako zahtevnih časih se zato toliko bolj velja spomniti upanja in zaupanja v svetlejšo prihodnost, ki sta nas v enotnosti združevala pred tridesetimi leti," je ob tej priložnosti dejal veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu Jakob Štunf.

Prižig lučk na kočevski smreki na Trgu sv. Petra, ki bo na trgu do 10. januarja. Foto: Zajem zaslona
Prižig lučk na kočevski smreki na Trgu sv. Petra, ki bo na trgu do 10. januarja. Foto: Zajem zaslona

Prenos namesto množic

Da je samostojnost dar, ki ga je treba ohranjati ob skupni rasti v odprtosti, spoštovanju in enotnosti, pa je med pridigo poudaril nadškof Alojzij Cvikl, ki se je tudi spomnil romanja več tisoč ljudi ob prejšnji slovenski smreki v Vatikanu pred 24 leti. "Koliki bi radi bili danes tu! Zanimivo: ko sem dal na Facebook tole smreko, se jih je takoj 17 tisoč oglasilo. In so napisali: Zavedajte se, da ste vi namesto nas tam."

Ob koncu maše sta ministra Anže Logar in Jože Podgoršek na grob Janeza Pavla II. položila zahvalni venec Republike Slovenije.

Ministra sta med obiskom položila tudi slovenski venec na grob Janeza Pavla II. Foto: RTV Slovenija/Janko Petrovec
Ministra sta med obiskom položila tudi slovenski venec na grob Janeza Pavla II. Foto: RTV Slovenija/Janko Petrovec

Slovensko delegacijo sprejel tudi papež Frančišek

Zunanji minister Anže Logar se je pred mašo sešel s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, s katerim sta se med drugim pogovarjala o izzivih, povezanih s pandemijo covida-19, in prihodnosti Evropske unije, poroča STA.

Predstavniki slovenske države so se v nadaljevanju srečali tudi s papežem Frančiškom, ki mu je mariborski nadškof metropolit Cvikl prenesel pozdrave iz Slovenije. Papež Frančišek se je slovenski delegaciji zahvalil za smreko, ki da – skupaj z jaslicami iz italijanskega Terama – "še nikoli ni vzbujala tolikšnega upanja kot letos, tako za Rimljane kot za romarje".

Božično drevo za Trg sv. Petra, ki ga je Slovenija podarila v znak zahvale ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti, je tako v skladu s številko obletnice visoko 30 metrov, krasijo pa ga v Sloveniji izdelani okraski, še dodaja STA. "Drevo je raslo na tem ozemlju in nosi s sabo sporočilo upanja in miru," je dejal nadškof Cvikl.

Slovenski dan v Vatikanu se je končal z osvetlitvijo smreke, ki po besedah veleposlanika Štunfa prihaja iz gozdov, "polnih naravnih lepot, pa tudi človeške bolečine in trpljenja". Drevo bo trg krasilo do 10. januarja. "Slovenija je poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih," je še poudaril papež in vsem našim sodržavljanom zaželel upanja poln božič.

Anže Logar v Vatikanu in pri slovenski smreki
Slovenski dan v Vatikanu