S položaja ministrice za pravosodje je Lilijana Kozlovič odstopila po zapletu glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Foto: Bobo
S položaja ministrice za pravosodje je Lilijana Kozlovič odstopila po zapletu glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Foto: Bobo

Kot je dejal vodja poslanske skupine SMC-ja Gregor Perič, je Marjan Dikaučič strokovnjak na področju, ki ga je treba v okviru vladne koalicije še urediti. Gre predvsem za stečajno zakonodajo, ki je sicer programska prioriteta SMC-ja do konca mandata. "To področje želimo modernizirati, narediti bolj transparentno in učinkovito," je na Twitterju zapisal Perič.

V javnosti se je sicer kot najverjetnejši naslednik Lilijane Kozlovič omenjal visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodja urada za prostor na Občini Izola Marko Starman.

Kot je na Twitterju zapisal predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek, je premierju Janezu Janši predstavil tako Starmana kot Dikaučiča. Po njegovih navedbah oba uživata zaupanje izvršnega odbora SMC-ja in imata vsak svoje prednosti. "Končna odločitev za Dikaučiča temelji na tem, da je programska prioriteta naše stranke sprememba stečajne zakonodaje za učinkovitejše, transparentne in hitre postopke," je pojasnil Počivalšek.

Dikaučič je širši javnosti neznan. Spletno poizvedovanje je njegovo ime povezalo le s postopkom izbiranja direktorja zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah pred štirimi leti. Kot je takrat poročal Štajerski val, je njegova kandidatura padla v vodo, ker so svetniki presodili, da ima kljub dobremu programu premalo ustreznih izkušenj za vodenje tako pomembnega javnega zavoda.

DZ se je popoldne seznanil z odstopom ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič, s čimer ji je prenehala funkcija. Tekoče posle bo opravljala do imenovanja novega ministra.

Odstop po zapletu glede (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev

Lilijana Kozlovič je položaj ministrice za pravosodje sicer zapustila po zapletu glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. "Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta Evropske unije," je ministrica zapisala v odzivu na potezo vlade, ki je sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Potezo je Kozlovičeva označila za strokovno neutemeljeno.

"Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je še navedla.

Premier Janša je takoj po odstopu ministrice Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.