Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Odbor državnega zbora za zdravstvo je v soboto pripravil dopolnjeni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo obravnavan v sredo na izredni seji DZ-ja. Odbor je brez razprave poslancev sprejel številna dopolnila, ki so jih skupaj vložile poslanske skupine koalicije in opozicijskega SNS-a in dve dopolnili DeSUS-a. Sprejeli niso nobenega od vloženih amandmajev SD-ja, LMŠ-ja, SAB-a in nepovezanih poslancev.

Sorodna novica Odbor za zdravstvo potrdil predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

Omenjene opozicijske stranke so skupaj z Levico objavile javni poziv, v katerem opozarjajo, da predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Anja Bah Žibert od predsednika DZ-ja ni pridobila soglasja za izvedbo seje po 22. uri. Po njihovem mnenju bi predsednik DZ-ja Igor Zorčič sprejete rešitve moral razglasiti za neveljavne. Poslanci iz omenjenih opozicijskih strank so sejo odbora po 22. uri obstruirali.

V javnem pozivu so opozorili tudi, da je Anja Bah Žibert na seji odbora za zdravstvo na glasovanje dala sklep, o katerem lahko odloča zgolj kolegij predsednika DZ-ja. "Velika zmeda je nastala tudi pri seznanitvi z dopolnili, ki so do članov odbora prihajala tik pred zdajci, zato so ostali brez prepotrebnega časa za odločitev, ali so predlagane rešitve primerne. Amandmaji koalicije k prvim členom predloga zakona so namreč začeli prihajati šele po 10 urah zasedanja, kar pomeni, da je koalicija tako pomemben zakon praktično pisala na seji," so vodje poslanskih skupin opozicijskih strank zapisali v javnem pozivu.

Kot so še dodali, je sobotno sejo odbora za zdravstvo, od katere je bilo pričakovati argumentirano vsebinsko razpravo o eni najpomembnejših tem slovenske družbe, koaliciji uspelo spremeniti v izsiljevanje za sprejetje popolnoma neprimernega zakona "kljub številnim opozorilom zakonodajno-pravne službe državnega zbora in apelom stanovskih združenj in organizacij, da predlog ne bo rešil ključnih vprašanj dolgotrajne oskrbe ter njenega financiranja", so še zapisali.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Foto: BoBo

Zorčič: Te pristojnosti nimam

Zorčič je v izjavi za medije povedal, da nima nobene podlage v poslovniku, da bi lahko razveljavil dopolnila, ki so bila sprejeta po 22. uri. Dejal je tudi, da delovni čas delovanja DZ-ja ni zapisan v poslovniku, ampak je to dogovor v sklopu letnega načrta DZ-ja, ki je bil sprejet na kolegiju v lanskem letu. "Prekoračitev te ure pomeni kršitev dogovora na kolegiju, a še ne pomeni takšne kršitve, da bi bilo zaradi tega delo, ki je bilo opravljeno po 22. uri na odboru, neveljavno ali neupoštevano," je pojasnil Zorčič.

Zorčič je v izjavi povedal še, da je bil tudi sobotni odbor in njegova predsednica postavljena v "nekoliko nehvaležno vlogo, glede na to, da imamo izredno sejo v sredo in je bilo treba organizirati delo odbora do same srede".

Vatovec: To je prvovrstna zloraba procedur

Matej T. Vatovec. Foto: Radio Capodistria
Matej T. Vatovec. Foto: Radio Capodistria

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je v izjavi za medije povedal, da je to, kar se je dogajalo na odboru, nesprejemljivo in "prvovrstna zloraba procedur v DZ-ju".

"Predsednica odbora je dala na glasovanje sklep, o katerem bi lahko odločal samo kolegij, zakon se je sprejemal pozno v noč, dopolnila so kar prihajala, koalicija, DeSUS in poslanec narodnosti pa so glasovali kot glasovalni stroj, ne da bi vedeli, za kaj gre," je povedal.

Končno različico predloga so poslanci prejeli danes, torej manj kot 24 ur pred obravnavo v DZ-ju. Vatovec je poudaril, da je to totalna katastrofa, saj bodo za tako pomemben zakon v tako kratkem času težko ugotovili, kaj sploh prinaša. Vatovec je dejal, da na tak način DZ ne bi smel sprejemati zakonov. "Odbor bi moral delo končati ob 22. uri in vse, kar se je dogajalo po tej uri, je za nas nelegitimno," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo Levica na predlog zakona vložila kakšna dopolnila, pa je dejal, da se je zelo težko v tako kratkem času prebiti skozi novo besedilo, a delajo na tem in bodo o vložitvi dopolnil razmislili. Razmislili bodo tudi, kaj narediti naprej, saj "SDS zlorablja različne institucije v državi in se pelje kot valjar tudi čez DZ," je še povedal Vatovec.

Spori okoli zakona o dolgotrajni oskrbi