Damjan Oražem je Zavod za gozdove Slovenije vodil skoraj sedem let (od decembra 2013). Foto: BoBo
Damjan Oražem je Zavod za gozdove Slovenije vodil skoraj sedem let (od decembra 2013). Foto: BoBo

Oražem je bil v zadnjem času deležen očitkov o domnevni povezavi svojega podjetja z lesno industrijo, domnevnem spornem zaposlovanju in nevestnem delu. Njegovo zamenjavo je predlagala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, potem ko je vlada na začetku maja tudi na njen predlog razrešila direktorja družbe Slovenski državni gozdovi Zlatka Ficka. Pivčeva si je zaradi tega kot predsednica DeSUS-a odprla eno od front v lastni stranki. Kot kažejo podatki policije, pa bi lahko bile srž težave in razlog za menjave številne tatvine po slovenskih gozdovih.

Damjan Oražem je Zavod za gozdove Slovenije vodil od decembra 2013, v izvolitev ga je predlagal Dejan Židan, informacija o tem, da ga razrešujejo, ga je doletela na službenem potovanju v Švici: "Resnično bi rad vedel, česa sem obtožen, da bi se lahko branil, zame je ta dogodek popolno presenečenje in ne vem, na kaj se opirati."

V zadnjem letu 79 prijav tatvin lesa iz državnih gozdov

Družba Slovenski državni gozdovi je v preteklem letu policiji prijavila kar 79 tatvin. Sklepati je mogoče, da so na delu organizirani tatovi, ki svoj posel obvladajo, imeti pa morajo tudi dobre informacije, saj naložiti in odpeljati polnega tovornjaka lesa ni tako preprosto.

Policijska uprava Ljubljana je aprila lani končala preiskavo, v kateri so našli več kot 450 kubičnih metrov v kočevskih gozdovih ukradenega odkazanega in neodkazanega lesa. Nekaj so ga zasegli enemu od osumljencev in ga vrnili oškodovani družbi, proti petim osumljencem, ki so nameravali posekati in ukrasti večjo količino lesa, pa so na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine, pa je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj.

Ob tem zanika, da bi imelo njegovo podjetje D&M kakršne koli posle, povezane z lesom, zavrača tudi vse druge očitke, povezane z domnevno spornim zaposlovanjem. Na vprašanje, ali je seznanjen s številnimi krajami po slovenskih gozdovih, pa odgovarja: "Na splošno ugotavljamo, da nekih velikih mankov v državnih gozdovih ni, zavod poostreno izvaja nadzore skupaj z inšpekcijo, skratka, na področju državnih gozdov ne ugotavljamo nekih hudih napak."

Policija v zadnjih štirih letih obravnavala več kot 330 tatvin lesa

Nasprotno pa je po podatkih policije problematika tatvin lesa v Sloveniji izjemno pereča. Na to kaže podatek, da so policisti v zadnjih štirih letih obravnavali več kot 330 tatvin lesa, zoper znane storilce pa so podali 74 kazenskih ovadb, oškodovanec je bila v vseh primerih družba Slovenski državni gozdovi.

Spomnimo, da je vlada na predlog kmetijske ministrice Pivčeve na začetku maja že razrešila zdaj že nekdanjega direktorja Slovenskih državnih gozdov Zlatka Ficka, sicer člana več političnih strank, nazadnje DeSUS-a. Ficko se je moral med drugim posloviti, ker je mimo nadzornega sveta načrtoval gradnjo poslovne stavbe v Kočevju, katere investicijska vrednost je narasla na nesprejemljivih nekaj milijonov evrov.

Z njegovim odhodom pa ostajajo odprta tudi vprašanja, povezana s tatvinami. Pristojne zanima predvsem, koliko kubičnih metrov se načrtuje posekati in koliko se jih dejansko poseka, po kakšni ceni se jih proda in komu ter v katerih državnih ali zasebnih morda celo političnih žepih končajo evri. Policija ob tem še opozarja, da so vsi državni organi in institucije dolžni naznaniti kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, hkrati z ovadbo pa je treba navesti tudi dokaze.

Pivčeva za zamenjavo direktorja zavoda za gozdove