Sobotka pri Pahorju. Foto: DZ
Sobotka pri Pahorju. Foto: DZ

Poleg z gostiteljem, predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem, se je predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka srečal tudi s premierjem Janezom Janšo, predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco.

Osrednja pozornost v pogovorih je bila namenjena Evropski uniji in širitvi na Zahodni Balkan ter dvostranskim odnosom, vključno s položajem slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemško govoreče skupine v Sloveniji.

Zorčič: Povezujeta nas zgodovina in prihodnost

Obisk v parlamentu. Foto: DZ
Obisk v parlamentu. Foto: DZ

Zorčič je, kot so sporočili iz DZ-ja, v pogovorih s Sobotko izrazil zadovoljstvo, da obisk predsednika avstrijskega parlamenta sovpada s 30. obletnico samostojnosti Slovenije in skorajšnjim začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Obisk je po njegovih besedah odraz prijateljskih odnosov med državama in parlamentoma. Poudaril je tudi, da držav ne povezuje le skupna zgodovina, temveč tudi podobni pogledi na prihodnost.

Sorodna novica Pred 100. obletnico koroškega plebiscita sta se v Globasnici srečala Zorčič in Sobotka

Govorila sta tudi o položaju slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemško govoreče skupine v Sloveniji. Zorčič je dejal, da Slovenija zgledno spoštuje in uresničuje zakonske obveznosti do narodnih in etničnih skupnosti in si zato želi, da bi se po tem ravnala tudi marsikatera druga država EU-ja. Predsednika sta govorila tudi o pobudi oblikovanja skupne zgodovinske knjige Slovenije in Avstrije, pri čemer sta obe akademiji za znanost in umetnost na to temo že vzpostavili sodelovanje.

Širjenje Evropske unije na Balkan

Pogovor je bil priložnost tudi za izmenjavo stališč tako do aktualnih političnih tem v EU-ju in prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, s poudarkom na evroatlantski perspektivi Zahodnega Balkana. Sobotka je izpostavil odlično sodelovanje obeh držav na vseh področjih, tudi gospodarskem, še posebej pa je poudaril učinkovitost Slovenije in Avstrije ter njuno sodelovanje pri spopadanju z epidemiološkimi razmerami.

Pahor: Potrdili in okrepili prijateljstvo

Predsednik Pahor je na pogovorih sogovornika z Dunaja spomnil na lansko skupno praznovanje 100. obletnice koroškega plebiscita, ki je z udeležbo in govoroma predsednikov Avstrije in Slovenije, Alexandra Van der Bellna in Pahorja, potrdilo in okrepilo prijateljstvo med dvema sosednjima državama, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor in Sobotka sta soglašala, da so odnosi med državama prijateljski in razvejani tako na politični kot strokovni ravni, nadgrajeni pa so z uspešnim sodelovanjem v regionalnih, evropskih in multilateralnih povezavah.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu in vprašanjem evroatlantske perspektive držav te regije – gosta je zlasti zanimala ocena predsednika Pahorja o aktualnih razmerah, predvsem po zadnjem vrhu voditeljev procesa Brdo-Brioni, ki ga je slovenski predsednik pred mesecem dni priredil v Sloveniji.

Zahteva za vpis nemško govoreče skupnosti v ustavo

Sorodna novica Sobotka za spremembo statusa nemško govoreče skupine v Sloveniji, Pahor proti

V prostorih avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani se je predsednik avstrijskega parlamenta srečal tudi s predstavniki krovne Zveze kulturnih društev nemško govoreče skupine v Sloveniji, ki so predstavili svoje kulturne projekte. Ob tem so izrazili nezadovoljstvo s položajem narodnih skupnosti v Sloveniji, predvsem zaradi nezadostne finančne podpore, in ob tem priložnosti na slovensko vlado naslovili zahtevo za vpis nemško govoreče skupine v slovensko ustavo.

Avtohtona nemško govoreča skupina v Sloveniji po lastnih ocenah šteje med 3000 in 5000 državljanov Slovenije z nemškim maternim jezikom. Organizirana je v kulturnih društvih na celotnem ozemlju Slovenije.

Predsednik avstrijskega parlamenta v Sloveniji