STA že več kot 280 dni opravlja javno službo brez plačila vlade RS. Foto: BoBo
STA že več kot 280 dni opravlja javno službo brez plačila vlade RS. Foto: BoBo

Ker gre po besedah sodnice Jelke Rozman za izključno pravno vprašanje, zaslišanja prič ne bo, sodba pa se pričakuje konec novembra oz. v začetku decembra. Rozman je še povedala, da v tem postopku odločajo o pravnem vprašanju, odločitev bo oprla na zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), akt o ustanovitvi STA, poslovni načrt STA za leto 2021 in sedmi protikoronski zakon (PKP 7).

Sodnica je tudi združila vse štiri zahtevke za izvršbo, ki jih je vložil STA zaradi neplačevanja za opravljeno javno službo v prvih štirih mesecih letošnjega leta. En zahtevek za mesečno nadomestilo znaša 169.000 evrov, štirje skupaj torej 676.000 evrov.

Vsi smo, ste, so, sva, sta STA

V okviru tega sodnega postopka ne bodo zaslišali direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, kar je predlagalo državno odvetništvo. Po besedah Rozmanove zaslišanje ne bi vplivalo na odločilno dejansko stanje, saj gre za samo pravno vprašanje.

Državno odvetništvo ima sicer zdaj 15 dni na voljo, da se izreče glede odgovora STA na zadnje navedbe Ukoma. Kot je dejala Jasna Lovrec z državnega odvetništva, so dokument prejeli v torek. Sodišče bo tako po prejemu odgovora državnega odvetništva odločilo zunaj naroka na podlagi dokaznega postopka, ki ga je izvedlo danes in na podlagi morebitnih novih dokumentov. Nato pa bo sodišče predvidoma do konca novembra oz. začetka decembra izdalo sodbo.

Ukom je sicer doslej zavrnil vse letošnje zahtevke za plačilo opravljene javne službe, tako vlada za letos STA-ju ni nakazala še nobenih sredstev.

Sorodna novica STA pred finančnim zlomom. "Ta vlada gre glede medijev na vse ali nič."

Pogojevanje vlade

Sprva je plačilo vladni predstavnik Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pogojeval z določeno dokumentacijo, pozneje pa med drugim s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe. Ker sredstva iz naslova državnega nadomestila za javno službo pomenijo približno polovico vseh letnih prihodkov, se je STA po iskanju rešitev s prodajo nekaj terjatev in po donacijski kampanji Za obSTAnek znašel v resnih finančnih težavah in tako rekoč tik pred stečajem.

Po neuspešnih pogajanjih z Ukomom o pogodbi glede letošnjega financiranja STA-ja je konec septembra Bojan Veselinovič odstopil z mesta direktorja. Kot je takrat dejal, ne more in noče sprejeti pogojev, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo.

Ukom se lahko pritoži na vsak pravni korak

Veselinovič je v izjavi medijem po obravnavi dejal, da je situacija po današnji obravnavi več kot jasna, saj je sodnica povedala, da gre za izključno pravno vprašanje in za odločanje na podlagi pravne ureditve, ki velja in je veljala tudi v času, na katerega se nanašajo zahtevki. To so zakon o STA, akt o ustanovitvi STA in sedmi protikoronski zakon, ki določa, da mora država izplačati mesečno nadomestilo STA, ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o financiranju.

Na vprašanje, kako STA sploh še zmore izplačevati plače zaposlenim, pa je dejal, da so pomagale donacije, ljudje, prodali so tudi tri terjatve do države. "Naravnost perverzno je, da se govori o tem, češ 'kaj jamra STA, ki ima še vedno za plače'," je dejal.

Če bo sodišče ugodilo tožbenemu zahtevku STA, je po besedah Veselinoviča težko napovedati, za koliko časa bo to olajšalo poslovanje družbe. "Ukom se je pritožil še na vsak naš pravni korak, izrabil je tudi najdaljše možne roke," je dejal in opozoril, da se lahko tudi po odločitvi okrožnega sodišča "zgodba nadaljuje na višjem sodišču".

Tudi zagovornik STA-ja Miha Kozinc je opozoril na možnost pritožbe na višje sodišče po odločitvi okrožnega. Koliko časa bi lahko zadeva trajala do pravnomočnosti, je po njegovih besedah težko ocenjevati. Sicer pa je dejal, da je dejansko stanje v tej zadevi popolnoma jasno. "V zakonu jasno piše, da mora država ne glede na pogodbo plačevati javno službo STA, ki jo izvaja. Ker se tega ne drži in ima očitno svoj pogled na to, moramo hoditi na sodišče," je dejal.

Tožba STA-ja proti državi