Pri GZS-ju so preučili slovensko in evropsko sodno prakso, ki je po njihovem mnenju jasna. Foto: Televizija Slovenija
Pri GZS-ju so preučili slovensko in evropsko sodno prakso, ki je po njihovem mnenju jasna. Foto: Televizija Slovenija

Sodni svet je evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropske mreže sodnih svetov Filippa Donatija opozoril na zmanjšanje proračunskih sredstev za delo sodnega sveta.

Državni zbor je pretekli četrtek podprl vladni predlog sprememb proračuna za leto 2022, v katerem niso zagotovljena zadostna sredstva za delo sodnega sveta in sodišč. Sodnemu svetu so bila sredstva zmanjšana za 16,74 odstotka, za integralni proračun sodišč pa za 1,2 odstotka od predhodno odobrenih in usklajenih, so opozorili v pismu. Sredstva za sodni svet so se znižala z okoli 933.000 na okoli 777.000 evrov.

Sorodna novica Evropski komisar za pravosodje izpostavil zmanjšanje sredstev za pravosodni sistem

Vlada razlogov za zmanjšanje ni pojasnila niti ni o svoji nameri obvestila sodnega sveta niti vrhovnega sodišča, so zapisali v pismu, ki so ga Reyndersu in Donatiju poslali pred tednom dni, Sassoliju pa danes.

Poudarili so, da poročili Evropske komisije o vladavini prava za leti 2020 in 2021 izrecno poudarjata pomen zadostnih finančnih sredstev za učinkovito delovanje in neodvisnost sodnega sveta kot samostojnega državnega organa, kar pri sprejemanju sprememb proračuna za leto 2022 žal ni bilo upoštevano. Zato bo delo sodnega sveta v prihodnjem letu znatno oteženo, so poudarili.

Znižana višina sredstev ne omogoča finančno vzdržnega delovanja sodnega sveta, so opozorili. Pojasnili so, da sodni svet zaradi tega ne bo mogel pokriti stroškov, kot so plače in materialni stroški. Težave bo imel tudi pri zagotavljanju sredstev za projekt digitalizacije, ki je prednostna naloga že od leta 2020, in s tem pri njegovem izvajanju.