Ekonomsko-socialni svet (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Ekonomsko-socialni svet (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za STA dejali, da se bodo pogajanja nadaljevala v torek, podrobnosti pa niso razkrili. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je za STA povedala, da so se dogovorili, da vsebinskih sprememb ne bodo komentirali.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je sestanek sklical po tistem, ko so sindikalne organizacije zagrozile, da se ne bodo več pogajale o spremembah zakona ter da lahko odidejo tudi na ulice, če držijo informacije, da bi lahko ministrstvo v predlog novele zakona o delovnih razmerjih uvrstilo le spremembe, s katerimi bi prenesli določila dveh evropskih direktiv, da bi se država izognila kazni Evropske komisije, ne pa drugih sprememb, o katerih so se pogajali na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in so šle tudi v javno obravnavo, prinesle pa bi več sprememb v prid delavcev.

Teh sprememb niso podpirali delodajalci, bile so tudi eden od razlogov za njihov izstop iz ESS-ja iz julija letos, in so v četrtek predlagali, da se sprejme novel le s spremembami dveh direktiv. Do tega predloga in informacij, da naj bi ga vlada upoštevala, je prišlo po srečanju predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za finance Klemna Boštjančiča z delodajalci v začetku minulega tedna.

Ministrstvo teh informacij ni želelo komentirati.

V okrnjeni obliki bi novela skladno z evropskim direktivama prinesla le možnost petih dni neplačanega oskrbovalskega dopusta in pravico delavca predlagati spremembo pogodbe o zaposlitvi - denimo namesto za določen za nedoločen čas.

Ne bi pa vsebovala drugih rešitev, ki so bile tudi v javni obravnavi, med njimi prostovoljnega štiri- ali šesturnega delovnika, pravice do odklopa in do 48-urnega počitka ter omejevanja prekarnosti tudi z ukrepi na področju agencijskega dela, rešitev za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, izenačenja delovnopravnih pravic rejnikov ter določb v zvezi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Mesec se je sestal s socialnimi partnerji