Še vedno je problematičen zelo visok osip romskih otrok v osnovnih šolah. Foto: BoBo
Še vedno je problematičen zelo visok osip romskih otrok v osnovnih šolah. Foto: BoBo

Osnovno šolo je v tem šolskem letu obiskovalo 190.156 učencev in 72.783 dijakov. V šolske klopi se bodo šolarji vrnili 1. septembra.

Po krizi z epidemijo je povpraševanja po letovanjih bistveno več kot lani, saj so se finančne stiske v družinah s krizo poglobile, zato v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) upajo, da bodo lahko na letovanja peljali čim več otrok.

Začenjajo se poletne počitnice
Juhuhu, počitnice!

ZPM Ljubljana Moste - Polje se letos zaradi razmer osredotoča na počitnice v Sloveniji. Tako organizira jezikovne tabore v Kranjski Gori. Želijo si, da bi lahko letovanja varno izpeljali tudi v počitniškem domu v Zambratiji. Tokrat pa so odpovedali potovanja, ki jih vsako leto organizirajo za mladostnike po Evropi – Mladi in Evropa. Zato so pripravili program za mladostnike v Sloveniji. Za mlajše otroke v Ljubljani so organizirali tudi več počitniških varstev.

Poletno avanturo za mlade od 10 do 29 let in družine med drugim napoveduje zavod Mladi zmaji s široko paleto strokovno vodenih dejavnosti – od supanja na Ljubljanici, glasbene rokovske pustolovščine za dekleta, dogodka Z Ljubo in Dragom naokoli pa vse do raziskovanja ulične umetnosti. V ljubljanskem živalskem vrtu bodo mladi tako kot vsako poletje lahko med počitnicami spoznavali živali.

Zadnji šolski dan pred poletnimi počitnicami

Dejavne športne počitnice so pripravili tudi v Javnem zavodu Šport Ljubljana. Otrokom bodo omogočili spoznavanje različnih športov v urejenih prostorih. Imeli bodo veliko možnosti za zabavo, igro in druženje. Med drugim bodo lahko drsali tudi poleti. Ledena ploskev v dvorani Zalog bo dve poletni nedelji, 28. junija in 5. julija, pripravljena za rekreativno drsanje.

V Rdečem križu Slovenije želijo tudi letos čim več otrokom zagotoviti počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Skupaj iščejo najboljše rešitve, podrobnosti bodo zato sporočili pozneje.

Zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom, ki je za skupine večja, so se nekateri odločili, da letovanj letos ne izvedejo. Med njimi sta mariborski Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Idrija.

Sorodna novica Kustečeva: Najmanjši problem so imeli učenci, precej večjega učitelji

Kustečeva zaželela predvsem zdrave počitnice

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v poslanici ob koncu najbolj neobičajnega šolskega leta učenkam in učencem ter dijakinjam in dijakom zaželela več kot zaslužene in v prvi vrsti zdrave počitniške dni. Obenem se je zahvalila vzgojno-pedagoškemu kadru in staršem, ki so zmagovito pripeljali šolsko leto do konca.

Ministrica se je poklonila vsem učenkam in učencem, dijakinjam in dijakom, študentkam in študentom ter se zahvalila za njihovo potrpežljivost. "Hvala, ker ste se kot prvi v vrsti in od vseh nas najbolj brez težav prilagodili drugačnim potem te nenavadne stvarnosti," je zapisala in se opravičila za trenutke, ko je niso razumeli in bili tudi jezni nanjo.

"Tudi v prihodnje nas bo morala pri delu voditi ena sama zaveza, odgovornost - da ne dovolimo, da bi bila otrokom niti za stotinko sekunde odvzeta priložnost pridobivanja novih znanj. Vstopnice za svobodo njihovega jutrišnjega dne," je zaključila Kustečeva poslanico in zaželela, da bi jih vse skupaj prav to vodilo združevalo v naslednjem šolskem letu.

Zadnji šolski dan