Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog zakona znova predvideva možnost hkratnega prejemanja državne in Zoisove štipendije, kar na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) že leta zagovarjajo.

"Končno so tako poslanci koalicije kot opozicije (ki so vsebinsko podoben predlog vložili nedavno) prepoznali, da je nepravično, da mora socialno ogrožen dijak ali študent izbrati med državno štipendijo, ki mu pomaga pri spopadanju s finančno stisko med procesom šolanja, ter Zoisovo štipendijo, ki ga nagrajuje za dosežke in sposobnost," so navedli na ŠOS-u, kjer menijo, da bi se zakon lahko uveljavil že z začetkom prihajajočega šolskega oz. študijskega leta in ne šele z letom 2024, kot predvideva vloženi zakon, zato poslance pozivajo, naj med postopkom sprejmejo ustrezne dopolnitve.

"Študenti si sicer želijo širšega vsebinskega pogovora, ki bi prinesel prenovo štipendijske politike. Ta se mora začeti z analizo trenutnega stanja, s katero bodo lahko presojali, ali štipendije v zdajšnji obliki in obsegu služijo svojemu namenu. Nobena reforma ne sme potekati z razlogom ali ciljem varčevanja, temveč ravno nasprotno. Za učinkovit sistem štipendiranja je treba zagotoviti dodatna in namenska sredstva," še poudarjajo na ŠOS-u in tudi pozivajo k dvigu državne štipendije in prenovi in redefiniciji nekaterih drugih štipendij.