Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dan po volitvah zaradi
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dan po volitvah zaradi "zaščite nacionalnih interesov" priporočala uničenje vladnih računalnikov in telefonov. Foto: Pixabay

Po poročanju portala Necenzurirano je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) 25. aprila, takoj po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, ministru Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom "strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika" vse prenosne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu.

Pri tem se je Sova sklicevala na "zaščito nacionalnih interesov". "Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije," je razvidno iz dopisa ministru, objavljenega na portalu.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po današnji seji vlade na novinarsko vprašanje uničevanje telefonov v imenu nacionalnega interesa ocenila kot zelo dvomljiv ukrep. "Ve se, na kakšen način se ravna s telefoni, ki vsebujejo komunikacijo. Tu je tudi ustava popolnoma jasna, tako da mislim, da drug komentar niti ni potreben," je dodala.

Takšno priporočilo Sove pomeni po navedbah portala velik odmik od dozdajšnje prakse, Sova pa je zelo verjetno prekoračila svoja pooblastila. Do zdaj je namreč veljalo, da so morali predsedniki vlad, ministri in drugi javni funkcionarji ob sestopu s funkcije vrniti kriptirane in druge telefone. V takšnem primeru so jih pristojne službe izročile njihovim naslednikom, pred tem pa so na napravah znova aktivirale tovarniške nastavitve, ne da bi kakor koli ogrožali nacionalne interese države, kot zdaj trdi Sova, navaja portal.