Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka je Slovenija predvidela v novi obrambni strategiji. Obrambni minister Marjan Šarec je za Tednik povedal: "Imamo vojno na evropskih tleh in zato je normalno, da tisti, ki je pristojen za obrambo v kateri koli državi, razmišlja o vseh možnih scenarijih."

Zadnji naborniki so vojašnice zapustili sredi oktobra leta 2003, ko so bile varnostne razmere v Evropi povsem drugačne. Obramboslovec Iztok Prezelj (FDV) tako pravi, da takrat vojaške ogroženosti v Evropi ni bilo "in enostavno ni bilo več logično vzdrževati neke večje oborožene sile, ki bi počela – kaj? Drugo je to, da je bila kar velika stopnja ugovorov vesti in tudi civilnega služenja". Tudi večina drugih evropskih držav je po koncu hladne vojne obveznost vojaškega služenja opustila.

Zdaj ga ponovno uvajajo – v zadnjem času so to storile Švedska, Litva in nazadnje Latvija, za prihodnje leto to napoveduje še Hrvaška, o tem pa glasno razmišljajo tudi v Srbiji, Franciji in Nemčiji. Predvsem v vojaških, pa tudi v političnih krogih so opozorila o širitvi vojne vse pogostejša.

Najbolj ogrožene se počutijo države, ki mejijo na Rusijo in Ukrajino. Jelena Juvan s Katedre za obramboslovje (FDV) pravi: "Tisto, kar opažamo tudi v drugih evropskih državah, je pospešeno oboroževanje, izjemna krepitev vojaških zmogljivosti, dvig obrambnih proračunov, kar pa zgodovinsko gledano ne pomeni nič dobrega in dejansko pomeni priprave na vojno."

Šarec: razmišljamo o vseh možnih scenarijih

Po mnenju obrambnega ministra Šarca Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, zato je ta hip "absolutno prezgodaj govoriti o tem, da bi v Sloveniji razmišljali o ponovni uveljavitvi obveznega služenja vojaškega roka".

Tudi Juvan in Prezelj menita, da za uvedbo obveznega služenja vojaškega roka ni potrebe in da moramo predvsem ustrezno poskrbeti za našo poklicno vojsko – da bo ta dobro opremljena, popolnjena in vrhunsko usposobljena.

Ladislav Lipič, ki je bil v času ukinitve obveznega služenja načelnik generalštaba Slovenske vojske, pa ocenjuje, da bi naborniški sistem lahko ponovno uvedli le v primeru vojne ali izrednih razmer, ne enega ne drugega pa za zdaj ni na obzorju.

V prispevku v Tedniku pa tudi o trimesečnem prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki ga je lani končalo 325 mladih. "Naš cilj je, da jih spravimo iz cone udobja, zato da jim pokažemo, da zmorejo več," pravi inštruktor, višji vodnik Rok Naumov.

Obiskali smo tudi brezplačni tabor ministrstva za obrambo, na katerem so se lahko med zimskimi počitnicami dijaki seznanili z vojaškim življenjem – zadnji dan tabora pa so jih obiskali tudi starši.

Spet k vojakom?