Spominske slovesnosti se je med drugimi gosti udeležila edina še živeča Judinja v Prekmurju, ki je preživela grozote v zloglasnem taborišču Auschwitz, Erika Fürst.  Foto: Jernej Vöröš
Spominske slovesnosti se je med drugimi gosti udeležila edina še živeča Judinja v Prekmurju, ki je preživela grozote v zloglasnem taborišču Auschwitz, Erika Fürst. Foto: Jernej Vöröš

Pripravili sta jo občini Lendava in Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Judovskim kulturnim centrom Ljubljana.

Spominske slovesnosti se je med drugimi gosti udeležila edina še živeča Judinja v Prekmurju, ki je preživela grozote v zloglasnem taborišču Auschwitz, Erika Fürst. Slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor je med drugim poudaril, da je sporočilo spominskih slovesnosti opozorilo, da nikoli ne smemo pozabiti grozot holokavsta. "Počasi po naravnih zapovedih odhaja generacija tistih, ki so to tragedijo osebno doživeli, in z njimi najbolj neposreden spomin na moralno dno civilizacije. Ostajamo mi z moralno dolžnostjo, z odgovornostjo, da sprejmemo njihove spomine in jih predamo našim otrokom, zato da jih ti predajo njihovim otrokom, da bi bil to kot steber spominjanja eden od stebrov miru," je med drugim povedal predsednik republike Borut Pahor.

Ob tej priložnosti je Eriki Fürst predal spominsko medaljo, ki so jo prejeli vsi preživeli taboriščniki, udeleženci spominske obletnice ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Erika Fürst se zaradi zdravstvenih težav namreč ni mogla udeležiti spominske slovesnosti v Auschwitzu.

"Prihajamo do prelomnice, ko bo ključni del ohranjanja spomina na grozote holokavsta na nas"

"Holokavst kot merska enota za absolutno človeško zlo v univerzalni zgodovini človeštva se je v različnih različicah žal ponovil še mnogokrat po tistem. Tudi ne tako daleč od nas, nedavno, v naši nekdanji državi. A holokavst ni samo sinonim dna človeške pokvarjenosti. Je tudi vrh človeške požrtvovalnosti vseh tistih, ki so žrtvovali svoja življenja za pomoč pri reševanju in skrivanju svojih ogroženih someščanov. Prihajamo do prelomnice, ko bo ključni del ohranjanja spomina na grozote holokavsta na nas. To pomeni, da smo prav mi odgovorni za to, kako se bodo teh dogodkov spominjali rodovi za nami. Naša dolžnost je ne le, da se spominjamo, ampak tudi, da o tem glasno spregovorimo in ukrepamo. Da ustvarjamo boljši svet," je v nagovoru zbranim med drugim povedal župan občine Lendava Janez Magyar.

Molitev za umrle Jude je v lendavski sinagogi zmolil rabin judovske skupnosti v Sloveniji Ariel Haddad. V okviru spominske slovesnosti so odprli tudi fotografsko razstavo z naslovom Auschwitz – Kraj na Zemlji: Auschwitz Album. Spominsko slovesnost Spominjamo se so v lendavski sinagogi sklenili z branjem imen slovenskih žrtev holokavsta. Bilo jih je 587.

Lendava: Dan spomina na holokavst