Žičnata ograja. Foto: AP
Žičnata ograja. Foto: AP

Nakup ograje je te dni znova v soju medijskih luči, saj je Transparency International Slovenia tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Razlog so po njihovem mnenju določbe o predplačilu v pogodbi za nakup rezilne ograje, čeprav se po Zakrajškovih zagotovilih predplačila niso zgodila.
A z nakupom ograje so se v preteklosti že ukvarjali različni organi. V okviru revizij izvrševanja državnega proračuna za leti 2015 in 2016 tudi Računsko sodišče.

Transparency International Slovenia zaradi rezilne žice ovadil direktorja blagovnih rezerv

V zadnjem so med drugim ugotovili, da je ministrstvo oz. policija s podjetjem Minis na podlagi izvedenega postopka oddaje javnega naročila s pogajanji brez predhodne objave iz razloga nujnosti sklenilo pogodbo o postavitvi tehničnih ovir, iz katere pa ni razvidna količina naročenih storitev, temveč le cena 7,69 evra z DDV-jem za tekoči meter postavitve ograje in okvirna pogodbena vrednost 250.000 evrov z DDV-jem.

Dodali so, da je navedeno ravnanje ministrstva oz. policije v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. Iz poročila je sicer razvidno, da ministrstvo oz. policija od leta 2016 v razpisne dokumentacije zdaj vključuje načrtovane količine predmeta javnega naročila.

Razpisno dokumentacijo je ministrstvo skupaj s povabilom k oddaji ponudbe posredovalo samo enemu potencialnemu ponudniku, so takrat zapisali v revizijsko poročilo, četudi se ministrstvo v izračunu ocenjene vrednosti glede zneska 250.000 evrov z DDV-jem sklicuje na pridobljene ponudbe treh potencialnih ponudnikov. Pri tem pa je v ponudbi najugodnejšega ponudnika navedena cena za postavitev tekočega metra tehničnih ovir 4,9 evra z DDV-jem, kar za načrtovano postavitev največ 50.000 tekočih metrov tehničnih ovir znaša 245.000 evrov.
Ministrstvo je pri izračunu ocenjene vrednosti upoštevalo najugodnejšo ponudbo izvajalca Minis, ki je bila za 179 odstotkov nižja od ponudbe ponudnika ITSing in za 139 odstotkov nižja od ponudbe ponudnika Remont. Torej je Minis za postavitev tehničnih ovir posredoval neobičajno nizko ceno, ki je bistveno odstopala od cen na trgu, so danes opozorili na Računskem sodišču.

Poklukar se je za revizijo odločil na podlagi poročanja medijev. Foto: Državni zbor/Borut Peršolja
Poklukar se je za revizijo odločil na podlagi poročanja medijev. Foto: Državni zbor/Borut Peršolja

Poklukar se je odzval iz Bruslja
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v Bruslju v povezavi s tem dejal, da gre sicer za zgodbo prejšnje vlade, za katero je izvedel iz medijev. "Takoj ko sem videl, da je šlo za nepravilnosti in da je bilo omenjeno ministrstvo za notranje zadeve, sem odredil izredni revizijski nadzor nad vsemi postopki," je dodal. Podatka, ali ministrstvo še sodeluje s podjetjem, pa ni imel.

Sodelovanje Minisa z ministrstvom za notranje zadeve je kot referenco omenil tudi direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ko je pojasnjeval, zakaj so se odločili, da kot dobavitelja izberejo ravno to podjetje.
Nakup ograje je bil v preteklosti tudi pod drobnogledom drugih organov. Kot so v teh dneh poročali mediji, policija znakov kaznivih dejanj ni zaznala, Komisija za preprečevanje korupcije, ki svoje preiskave še ni končala, pa je konec leta 2016 o sumu nepravilnosti obvestila celjsko okrožno sodišče (to je zadevo pozneje odstopilo ljubljanskemu) ter državno revizijsko komisijo. Ta pa je zoper Minis in direktorja Bojana Plohla vložila obdolžilni predlog, saj so ugotovili, da je Minis ob prijavi na razpis priložil izjavo, da ima vse davčne in druge obveznosti poravnane, čeprav jih ni imel. Minis in Ploh odločitev izpodbijata na sodišču, višje sodišče o tem še ni odločilo.

Šarec: Ne vem, kaj je bilo s tem
Zadevo je na kratko na novinarski konferenci pokomentiral tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki se predvsem ob očitkih stranki SMC, ki je v preteklem mandatu vodila tako vlado kot gospodarski in notranji resor, sprašuje, s kakšnim smislom je zadnje čase stranka SMC ves čas na tapeti. "Ne vem, kaj je bilo s tem poslom, organi ga očitno že preiskujejo," je dejal in dodal, da bo počakal tudi na pojasnila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je te dni službeno v tujini.