Zakon o medijih je bil sprejet leta 2001, pozneje je bil nekajkrat dopolnjen, poskus celovite prenove pred desetimi leti pa ni uspel. Foto: BoBo
Zakon o medijih je bil sprejet leta 2001, pozneje je bil nekajkrat dopolnjen, poskus celovite prenove pred desetimi leti pa ni uspel. Foto: BoBo

Z ministrstva za kulturo, ki je pristojno tudi za medije, so odgovorili: "V zvezi s predlogom novele zakona o medijih lahko potrdimo, da je v zaključni fazi priprave." To je vse, kar nam je za zdaj uradno uspelo izvedeti. Društvo novinarjev in Združenje novinarjev in publicistov, ki vedno sodelujeta pri spreminjanju medijske zakonodaje, nista seznanjena z informacijo, da je priprava sprememb medijskega zakona pod novo garnituro ministrstva za kulturo tik pred zaključkom. O dogajanjih v medijskem zakulisju vedno dobro obveščeni Leo Oblak, ustanovitelj Infoneta, o tem tudi ne ve nič, čeprav je bil nekajkrat dejavno vključen v nastajanje pomembnih medijskih dokumentov. Oblak je član delovne skupine Medijske zbornice pri GZS-ju, v kateri pripravljajo predloge za izboljšave zakonodaje, povezane z mediji. "Verjamemo, da bo tudi Gospodarska zbornica, ko bo prvi osnutek novega zakona pripravljen, dobila možnost, da poda svoje predloge," je povedal Leo Oblak, in v pogovoru za Radio Slovenija potrdil, da Medijska zbornica o spreminjanju zakona o medijih, odkar ministrstvo za kulturo vodi dr. Vasko Simoniti, ni bila obveščena.

Kaj to pomeni za že pripravljeni predlog novele, ki je eno leto nastajal pod prejšnjo vlado?
Zakon o medijih je bil sprejet leta 2001, kasneje je bil nekajkrat dopolnjen, poskus celovite prenove pred desetimi leti pa ni uspel. Ob nastopu nove vlade je predlog novele, ki naj bi posodobil zastareli medijski zakon, obstal tik pred začetkom zakonodajnega postopka. Spremembe zakona o medijih, ki jih je v novelo zajela prejšnja ekipa ministrstva, so bile široko usklajene, je povedala nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina. "Ker je bil zakon pripravljen strokovno in ob upoštevanju predlogov iz javne razprave, se mi zdi smiselno, da ga ministrstvo za kulturo tudi pod novim vodstvom predlaga v sprejem, ne nazadnje tudi zato, ker bi razširjene sheme javnih spodbud, ki jih med drugim predvideva predlog novele, medijem pomagale prebroditi te težke čase," poudarja Tanja Kerševan Smokvina, sicer tudi strokovnjakinja za medijske politike.

Glede na to, da je predlog novele Zakona o medijih zdaj v zaključni fazi priprave, medijska skupnost pričakuje, da bo kmalu izvedela kaj več še o njegovi vsebini in s tem tudi o odnosu pristojnega ministrstva do medijev, novinarjev, sovražnega govora, koncentracije medijskega lastništva, pa tudi do popravka.