Na Trgu republike v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Na Trgu republike v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

V stranki Resni.ca, ki jo vodi Zoran Stevanović, so zapisali, da je "režim izgubil ves razum" in da gredo tokrat na številne trge, ne le v Ljubljani, temveč tudi po drugih mestih.

Na Trgu republike v Ljubljani, kjer se je zbralo več sto protestnikov, so se zvrstili številni govorci, ki so se spraševali o dokazih za obstoj virusa in o razlogih za cepljenje. Zahtevali so konec PCT-pogoja in konec "mučenja" z maskami ter proti teptanju pravic. Kritični so bili do vladnih ukrepov, izrazili negodovanje zaradi pozivov k cepljenju, zaradi aktualnih razmer v državi pa vlado pozivali k odstopu in predčasnim volitvam.

Okoli 18. ure so se s trga nato odpravili na sprehod po mestu in na ljubljanskih ulicah večkrat skandirali "Lopovi, lopovi!".

Okoli 18. ure so se protestniki podali še na sprehod po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo
Okoli 18. ure so se protestniki podali še na sprehod po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo
Protest v Mariboru. Foto: BoBo
Protest v Mariboru. Foto: BoBo

V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo okoli 50 ljudi. Nekaj protestnikov je nosilo transparente in žvižgalo, nekateri so tudi bobnali, opaziti je bilo vihranje s slovensko zastavo. Malo po začetku shoda je policist prek megafona pozval zbrane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, in jih opozoril, da se dogajanje snema. Nato so se policisti umaknili na rob trga in od daleč spremljali dogajanje.

Udeleženci shoda so se po dveh urah premaknili s Trga svobode in se sprehodili skozi staro mestno jedro. Ob vrnitvi na začetno mesto shoda je vztrajalo še približno 20 udeležencev.

Zbrani na protestu v Kopru. Foto: Andrej Šavko.
Zbrani na protestu v Kopru. Foto: Andrej Šavko.

Na Trgu celjskih knezov v Celju se je na mirnem protestu zbralo približno 50 protestnikov. Nekateri so prišli s transparenti, med razlogi za udeležbo na shodu pa so med drugim poudarili aktualno dogajanje v državi in številne pozive k cepljenju.

V Kopru pa se je zbralo okoli 50 ljudi. Posebnega programa ali govorcev ni bilo, so pa protestniki občasno skandirali gesla, kot so "Svoboda!", "Dol z maskami!" in "Dol s PCT!". Protest je z razdalje spremljalo tudi manjše število policistov.

Poleg tega se je v Kranju zbralo okoli 100 protestnikov, V Murski Soboti 50, v Novi Gorici 130, v Novem mestu 50, v Postojni 30 in v Kočevju okoli 70 protestnikov. V Velenju se je zbralo manjše število ljudi, v Trbovljah pa do shoda ni prišlo, so še sporočili s policije.

Policija: Upoštevajte navodila

Policija je bila po besedah Draga Menegalije z Generalne policijske uprave (GPU) seznanjena z informacijami glede današnjih načrtovanih javnih shodov v več mestih po Sloveniji. Shodi do zdaj niso bili prijavljeni na policijskih postajah ali upravnih enotah, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence shodov to pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba, ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom.

Po zakonu v takšnih primerih za red skrbi policija, ki se je na varovanje shodov dobro pripravila in organizirala, saj so začeli delati operativni štabi, ki so skrbeli za načrtovanje, organiziranje, usklajevanje, usmerjanje in vodenje dela policistov. Na shodih je bilo zagotovljeno ustrezno število policistov, ki so varovali življenje, osebno varnost in premoženje ljudi, skrbeli za javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa, so sporočili.

Mirni in manj obiskani protesti
Manj obiskan sredni protest