Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na prvem srečanju so vodstvo in sindikati pregledali odprta vprašanja in se dogovorili, da se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek, 11. septembra. Do naslednjega kroga pogajanj bo
sindikalna pogajalska skupina s stavkovnim odborom koordinacije novinarskih sindikatov pripravila novo verzijo predloga stavkovnega sporazuma. Pogajalski skupini sta sprejeli tudi poslovnik.

Stavkovne zahteve so novinarski sindikati postavili že 13. maja lani, a v pogajanjih s prejšnjim vodstvom RTV Slovenija na čelu z Andrejem Grahom Whatmoughom niso sklenili dogovora. Med drugim je na seznamu njihovih zahtev tudi novinarska in uredniška avtonomija.

Nova uprava, ki jo vodi Zvezdan Martić, je stavkajoče hitro povabila k nadaljevanju pogajanj in obenem umaknila 38 opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, kar je bil tudi pogoj sindikalne strani za nadaljevanje pogajanj s prejšnjim vodstvom. Gre za opomine, ki jih je nekdanje vodstvo izreklo zaposlenim, ki so v televizijskem studiu izrazili solidarnost s kolegoma.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije in vodja sindikalne pogajalske skupine Alenka Potočnik je takrat to komentirala z besedami, da "dosedanji ukrepi uprave kažejo, da se zaveda pomena javnega zavoda in je resnično pripravljena vzpostaviti dialog s stavkajočimi in vsemi zaposlenimi".