Ministrica Emilija Stojmenova Duh je po seji vlade podala izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona
Ministrica Emilija Stojmenova Duh je po seji vlade podala izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona

"Sprejeta novela prinaša zgolj manjše spremembe zakona, ki stremijo k učinkovitejšemu delovanju mehanizma za zagotavljanje do dostopa do računalniške opreme," je o popravkih zakona o spodbujanju digitalne vključenosti na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in dodala, da se podrobnejše določanje skupin upravičencev s predlogom zakona veže na veljavni načrt spodbujanja digitalne vključenosti.

"Ker vlada želi, da bi najbolj ranljive skupine prebivalstva računalniško opremo prejele v najkrajšem možnem času, predlog zakona določa upravičence neposredno z zakonom. Za razvoj digitalne pismenosti je bistvenega pomena, da imajo vsi otroci, vključeni v osnovnošolsko izobraževanje, tudi tisti iz socialno šibkejših družin, v domačem okolju na voljo ustrezno računalniško opremo, zato sprememba določa upravičence, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovno izobraževanje in ki so kot upravičenci uvrščeni v prvi dohodkovni razred, to pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek ne presega 221,46 evra na osebo," je pojasnila, kdo so z zakonom določeni upravičenci do kupljene računalniške opreme, in dodala, da bodo, če bo računalniška oprema ostala nerazdeljena, krog upravičencev nato razširili.

Zakon bo poslan v DZ in bo sprejet po skrajšanem postopku, je napovedala ministrica in dodala, da bo takoj za tem javni sklad podal poziv, na katerega se bodo lahko prijavile upravičene družine. "To pomeni, da bodo računalniki razdeljeni še to pomlad," je sklenila izjavo za javnost.

Takoj ko bodo upravičenci prejeli odločbo, bodo po njenih besedah dobili računalnik, na katerem bodo nameščeni odprtokodni operacijski sistem in antivirusni programi. "Število upravičencev je še vedno večje od števila prenosnikov, a verjamemo, da se ne bodo vsi odzvali na poziv," je sklenila in dodala, da bodo prve računalnike prejeli tisti, ki se bodo prvi odzvali na poziv.

SDS nad ministrico z interpelacijo

Poslanci SDS-a s prvopodpisano Jelko Godec so prejšnji teden vložili interpelacijo o delu ministrice za digitalno preobrazbo Stojmenove Duh. Med očitki navajajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa.

Predsednik vlade Robert Golob je v DZ-ju zavrnil očitke, da je bil nakup 13.000 prenosnih računalnikov nesmotrn in je nakup označil za najboljši možni ukrep za povečanje digitalne vključenosti socialno najšibkejših. Od vpletenih ministrstev pa pričakuje, da se bodo kmalu uskladila in da se bo lahko razdeljevanje računalnikov v najkrajšem možnem času začelo.

Vlada potrdila razpisne številke za vpise na dodiplomske in enovite magistrske programe

Sorodna novica Za vpis v višje strokovno izobraževanje 11.915 mest

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič pa je sporočil, da je vlada potrdila pisne številke za razpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. Skupnih razpisnih mest je nekaj več kot 20.000, od tega je za slovenske državljane in državljane EU-ja na voljo 16.820 mest, kar je 242 mest več kot lani. Za Slovence brez slovenskega državljanstva bo na voljo 1000 mest, za tujce iz držav, ki niso članice EU, pa 2402 mesti.

Vlada je lani oktobra glede vpisnih mest sprejela posebne usmeritve. "Izredno me veseli, da so univerze in fakultete sledile tem usmeritvam, da smo na nekaterih deficitarnih programih vpisali te vpisne številke. Osnovno ureditev tega področja pa bomo določili s sklenitvijo pogodbe o štiriletnem financiranju. Pogodba bo začela veljati od 1. 1. 2025. Tam bomo natančno definirali pričakovanja ustanovitelja. Univerze bodo imele priložnost, da bodo izrazile svoje potrebe oz. pod kakšnimi pogoji bodo lahko te številke izvedle in vpisale študente na posameznih področjih."

Natančne številke po izobraževalnih institucijah bodo v kratkem objavljene na spletni strani ministrstva.