Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v družbi predstavnikov Darsa, vključno s predsednikom uprave družbe Valentinom Hajdinjakom, in ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča. Minister je e-vinjeto kupil med prvimi, takoj po polnoči. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v družbi predstavnikov Darsa, vključno s predsednikom uprave družbe Valentinom Hajdinjakom, in ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča. Minister je e-vinjeto kupil med prvimi, takoj po polnoči. Foto: BoBo

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, do tega datuma se bodo uporabljale tudi tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepk. S 1. februarjem pa se bodo nalepke popolnoma poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Tako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest

v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden. Novost bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023.

Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Vrtovec: Digitalizacija je prihodnost

Začetek prodaje elektronskih vinjet sta v Digitalnem središču Slovenije proslavila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.
"Jaz sem zelo vesel. Digitalizacija je prihodnost, Slovenci si jo zaslužimo in imamo dobre možnosti, da smo na tem področju najuspešnejši," je ob nakupu e-vinjete dejal Vrtovec. Po njegovem mnenju nov sistem ljudem omogoča lažji dostop in nakup. "Sam postopek ni zapleten, tisti, ki niso vešči upravljanja računalnika, pa bodo e-vinjete še vedno lahko kupili na običajnih prodajnih mestih," je dodal.

Čeprav so se pojavljala ugibanja, da bodo elektronske vinjete cenejše, se cene ne bodo spreminjale. Po ministrovih pojasnilih namreč Dars načrtuje več naložb, za katere pa potrebuje tudi prihodke. Med projekti je poudaril predvsem tretjo razvojno os. Če bi se po Vrtovčevih izkazalo, da je potrebna nižja cena e-vinjet, pa bi lahko na ministrstvu v prihodnje to tudi predlagali. A kot je dodal, tega za zdaj ni na vidiku.

S poenostavljenim nakupom e-vinjete je bil zadovoljen tudi Andrijanič. "Nakup je bil hiter in enostaven, vzel mi je dve minuti," je poudaril. Po njegovem je uvedba e-vinjet odličen primer digitalizacije po meri države. "Gre za rešitev, ki nam bo prihranila veliko časa, predvsem pa živcev, povezanih z vsakoletnim strganjem vinjete z vetrobranskega stekla," je dodal.

Vezana bo na registrsko številko vozila

Elektronska vinjeta nadomešča vinjeto v obliki nalepke in je vezana na registrsko številko vozila. Za nakup bodo zato vozniki potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja.

Ob tem na Darsu voznike opozarjajo, da bodo tako pri spletnem nakupu kot pri nakupu na fizičnem prodajnem mestu sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. Priporočajo, da si kupci vinjet registrsko številko pravilno zapišejo ali pa s seboj vzamejo prometno dovoljenje. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globa, opozarjajo.

Elektronsko vinjeto je mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars. V tem primeru je treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo več vinjet za vozni park, pravijo na Darsu.

Začetek prodaje e-vinjet

Novost elektronske vinjete je tudi ta, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Mogoči bodo tudi nekateri popravki

Določene podatke je mogoče po nakupu – če vinjeta še ne bo začela veljati – tudi popravljati. Ni pa mogoče popraviti oz. spreminjati cestninskega razreda in vrste vinjete. "Za e-vinjeto, za katero je kupec ob nakupu elektronske vinjete določil dan začetka njene veljavnosti, ki ni enak

Minister Vrtovec ob nakupu e-vinjete. Foto: BoBo
Minister Vrtovec ob nakupu e-vinjete. Foto: BoBo

dnevu njenega nakupa, je mogoče spreminjanje nekaterih podatkov vse do začetka njene veljavnosti. Kadar koli v tem času je mogoče poljubno spremeniti registrsko označbo, na katero je e-vinjeta vezana, mogoča pa je tudi sprememba datuma začetka njene veljavnosti," navajajo na Darsu.

Če boste napako pri npr. registrski številki opazili takoj po nakupu, boste lahko popravili tudi to – a le takoj. "Popravek podatkov o registrski številki za e-vinjete, ki so že začele veljati, je mogoč le v 15 minutah od nakupa e-vinjete, če je bila e-vinjeta kupljena na prodajnem mestu. V primeru spletnega nakupa popravek podatkov o veljavnih e-vinjetah ni mogoč."

Dokončno se bodo nalepke poslovile s 1. februarjem, saj bo od tega dne tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.Foto: BoBo
Dokončno se bodo nalepke poslovile s 1. februarjem, saj bo od tega dne tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.Foto: BoBo

Kako bo potekal nadzor?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katero je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in za uporabo cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled, so pojasnili na Darsu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do konca prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa 300 evrov.

Zapleti pri javnem razpisu

Z decembrom bo torej sistem e-vinjete stekel le delno. Dars je razpis za sistem objavil septembra lani, dobil je tri ponudbe in konec januarja letos izbral slovaški Skytoll. Vloženi so bili trije revizijski zahtevki, državna revizijska komisija je vse zavrnila, Dars pa je pogodbo s Skytollom podpisal 27. maja.

Da bi skrajšala pogodbene roke, sta Dars in SkyToll 26. oktobra sklenila aneks k pogodbi za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete v vrednosti slabih 730.000 evrov (brez DDV-ja). S tem se je projekt podražil na 16,4 milijona evrov, izhaja iz objave na portalu javnih naročil.

E-vinjete v prodaji